Cuprins:
Petteri Orpo a găzduit un summit privind securitatea şi imigraţia, la care au luat parte, la stațiunea de schi Saariselkä, în Laponia, şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas şi premierii suedez Ulf Kristersson, italian Giorgia Meloni şi grec Kyriakos Mitsotakis.
Rusia, o amenințare directă și permanentă
„Situaţia în materie de securitate s-a schimbat. Rusia constituie o ameninţare permanentă şi periculoasă pentru Uniunea Europeană şi pentru ţările europene”, a declarat premierul finlandez, citat de AFP, potrivit Agerpres.
„Apărarea Europei trebuie să fie consolidată prin toate mijloacele posibile, trebuie să explorăm toate opţiunile financiare”, a continuat Petteri Orpo, fără a menţiona planuri concrete de creştere a bugetelor.
La rândul ei, Kaja Kallas a subliniat că „Rusia reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea europeană”.
„Constatăm în întreaga Europă diferite atacuri hibride, fie că este vorba de acte de sabotaj, de atacuri cibernetice, de flota-fantomă periculoasă, de bruiaje GPS sau de pagube cauzate cablurilor, dar şi de o militarizare a migraţiei”, a enumerat Kallas.
Finlanda își apără decizia de a securiza frontiera cu Rusia
Finlanda și-a securizat frontiera cu Rusia din cauza fluxurilor de migranți clandestini organizate de regimul de la Moscova. Potrivit lui Orpo, securizarea frontierei cu Rusia „este o chestiune existenţială pentru Finlanda şi pentru celelalte ţări din UE şi din NATO”.
„Trebuie să înţelegem că ameninţarea este mult mai largă decât ne imaginăm”, a adăugat premierul Italiei, Giorgia Meloni, citată de Reuters.
În opinia ei, pericolul pentru securitatea UE din partea Rusiei sau a altor surse nu se va opri odată cu încheierea războiului din Ucraina, iar UE trebuie să fie pregătită pentru aceste provocări.
„Este vorba despre democraţia noastră, despre influenţarea opiniei publice, despre ce se întâmplă în Africa, despre materiile prime, despre instrumentalizarea migraţiei. Trebuie să ştim că este o viziune foarte largă asupra securităţii”, a adăugat Meloni.
UE, îndemnată de Meloni să facă mai mult pentru protejarea granițelor
Premierul Italiei a cerut UE să facă mai mult pentru a-şi proteja graniţele şi să nu permită Rusiei sau oricărei „organizaţii criminale” să manipuleze fluxurile de migranţi ilegali.
În pofida evidențelor, regimul de la Moscova neagă că orchestrează fluxuri de migranţi ilegali către UE.
Meloni a afirmat că UE a greşit în modul în care a abordat problema imigraţiei de-a lungul anilor, limitându-se doar la discuţiile despre împărţirea sarcinilor.
„Abordarea problemei imigraţiei ilegale doar ca o dezbatere bazată pe solidaritate a fost o greşeală. Rezultatul este că nu am reuşit să ne protejăm graniţele… Vrem să apărăm graniţele noastre externe şi nu vom permite Rusiei sau organizaţiilor criminale să submineze securitatea noastră”, a insistat ea.
În timp ce NATO rămâne „piatra de temelie” a securităţii UE, blocul comunitar trebuie să abordeze provocările mai largi, a adăugat Meloni.
„Securitatea înseamnă şi infrastructură critică, înseamnă inteligenţă artificială, securitate cibernetică, materii prime, lanţuri de aprovizionare. Înseamnă o politică externă şi de cooperare mai eficientă, înseamnă migraţie”, a conchis premierul Italiei.