Mai exact, aceștia au creat peste 20 de conturi false pe numele unor cunoștințe ale altor prieteni ai lui Macron. Cu ajutorul acestora, agenții ruși au încercat să obțină informații în campania electorală prezidențială.
Macron a câștigat alegerile în fața lui Marine Le Pen, exponenta extremei drepte.
Citește și: Cât plătea preotul-cântăreț Cristian Pomohaci pentru o partidă de amor. Dezvăluiri șocante
Facebook a anunțat în aprilie că a luat măsuri împotriva conturilor false care împrăștie informații false și fac propagandă în privința alegerilor. Însă efortul Rusiei de a folosi rețeaua de socializare pentru a se înfiltra în cadrul oficialilor lui Macron nu era cunoscut.
Rusia a negat că a încercat să interfereze în alegerile din Franța prin hackeri și scurgeri de documente. De altfel, o serie de servere ale apropiaților lui Macron au fost sparte și mai multe documente au fost scurse pe internet cu câteva zile înainte de al doilea tur de scrutin.
Agențiile americane de spionaj au anunțat în luna mai că au dovezi că hackeri ruși conectați cu Kremlinul au fost implicați în alegerile din Franța.
Facebook a confirmat pentru Reuters că a detectat conturi care spionau în Franța și a spus că le-a dezactivat. Mai mult, Facebook a detectat că hackerii ruși foloseau o serie de unelte pe care le utiliza anterior GRU, serviciul secret al armatei ruse.
În lumea cibernetică, unitatea GRU este cunoscută drept grupul de hackeri Fancy Bear sau APT 28. Același grup este cel care a spart serverele Partidului Democrat din SUA anul trecut. Ulterior, documentele democraților au apărut pe WikiLeaks.
Potrivit unor surse citate de Reuters, Facebook a suspendat 70.000 de conturi din Franța, cu mult peste cele 30.000 pe care rețeaua socială le-a anunțat în luna aprilie.
Citește și: EXCLUSIV Minivacanța de Sf. Maria: Prețuri ca la Saint Tropez pe cazare ca la Ciorogârla