Oficialii bulgari au declarat miercuri că în lipsa gazului furnizat de Rusia, țara are suficiente rezerve pe termen scurt și va colabora cu Comisia Europeană și cu partenerii din Europa pentru a-și asigura livrări din surse alternative pe termen lung.

Asigurările au fost date după ce Gazprom a anunțat marți că va opri complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului, așa cum a cerut Moscova încă din urmă cu o lună. De menționat că la ora 10.00, miercuri dimineață, livrările nu fuseseră încă sistate.

Deși țara este aproape în întregime dependentă de gazul rusesc – importând în jur de 90% din necesarul de gaze – o întrerupere completă a livrărilor nu va avea un impact critic asupra Bulgariei, scrie publicația bulgară Capital.

În primul rând, sezonul rece s-a încheiat, iar încălzirea orașelor consumă cel mai mult gaz. Alți consumatori importanți sunt fabricile de sticlă și de produse chimice, care ar putea utiliza combustibili alternativi sau ar putea reduce temporar producția.

Activitatea companiei Lukoil Neftochim, care utilizează gazul în rafinarea petrolului, ar putea reprezenta o problemă, dar importul de gaz azer ar putea asigura activitatea acesteia, spun jurnaliștii bulgari.

Într-o conferință de presă specială, ministrul energiei Alexander Nikolov a anunțat că nu vor exista restricții în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz și că statul a asigurat aprovizionarea alternativă pentru cel puțin o lună. „Acest lucru ne va oferi timp, astfel ca împreună cu Comisia Europeană și cu țările partenere să găsim o soluție sustenabilă la această situație”, a spus el.

În ton cu oficialii Comisiei Europene, premierul Kiril Petkov a avut însă cuvinte dure pentru Moscova. „Suspendarea livrării gazului de către Gazprom este o încălcare grosolană a contractului și reprezintă un șantaj. Nu vom ceda. Bulgaria revizuiește toate acordurile cu Gazprom, inclusiv acordul privind tranzitul prin Bulgaria, deoarece șantajul unilateral este inacceptabil”, a insistat premierul, citat de cotidianul Dnevnik.

Guvernul anunțase deja recent că după ce actualul contract cu Gazprom expiră la finalul lui 2022, Sofia va căuta alți furnizori pentru a-și asigura necesarul pentru consum.

De unde vor fi asigurate livrările pe termen lung

În ciuda aparențelor, Bulgaria nu este extrem de dependentă de gazele naturale. Cu excepția zonelor urbane, populația nu este foarte conectată la rețeaua de gaz și folosește alte surse pentru încălzire.

Încălzirea capitalei Sofia consumă aproape 40% din gazele naturale utilizate în Bulgaria. Două treimi din consum se înregistrează în perioada de iarnă, când se utilizează gazul stocat vara în depozitul Chiren. Stocul poate acoperi până la 30% din consumul zilnic din țară, deși trebuie menționat că, în acest moment, depozitul este plin în proporție de doar 18%.

Nici industria nu este puternic dependentă de gaze, cu excepția producătorilor de îngrășăminte și a fabricilor de sticlă. Prin urmare, scrie Capital, Bulgaria se poate desprinde relativ ușor de dependența de gazul rusesc. Asta și ținând cont de faptul că consumul total anual este relativ redus – 3,2 miliarde de metri cubi în 2021.

Dar cum poate face asta?

Kiril Petkov a criticat miercuri fostul guvern al premierului Boiko Borisov, menționând că Bulgaria nu are încă o diversificare a aprovizionării cu gaze, din cauza deciziei Sofiei de a miza în primul rând pe gazoductul TurkStream, furnizor de gaz rusesc.

Într-adevăr, în 2021, la puțin timp după finalizarea conductei, Borisov anunța triumfător că Bulgaria este „100% independentă”, un lucru evident fals. În schimb, au explicat experții, conexiunea cu TurkStream s-a făcut pe banii contribuabililor bulgari, a crescut dependența Sofiei de gazul rusesc și a privat Ucraina de taxele de tranzit încasate.

Totuși, Bulgaria are soluții. Sofia va încerca să sporească deocamdată livrările din surse alternative prin Grecia (gaze azere și Gaz Natural Lichefiat), în vreme ce există o opțiune de a importa unele cantități din România, scrie presa bulgară.

Bulgaria are deja un contrat încheiat pentru achiziția de gaz azer, în cantitate de un miliard de metri cubi.

Soluția majoră va fi însă lansarea conexiunii cu Grecia, care ar trebui să aibă loc în această vară. Este vorba despre un interconector care leagă orașul grec Komotini de orașul bulgar Stara Zagora, un proiect care a fost amânat de mai multe ori în ultimii ani, dar care, după venirea lui Petkov la putere în decembrie anul trecut, pare să fi fost eficientizat.

Astfel, Bulgaria va putea să achiziționeze cantități mult mai mari de gaz, pentru a asigura sezonul de iarnă.

Vestea mai puțin bună pentru Bulgaria este că va fi nevoită să facă unele achiziții suplimentare la un preț majorat, de pe piața spot. Asta în condițiile în care prețul gazului a crescut deja cu o cincime, miercuri.

Propuneri radicale: sistarea tranzitului către Ungaria și Serbia

Unii analiști au apreciat că anunțul privind suspendarea livrărilor de gaze către Bulgaria ar putea fi un test și că Rusia va relua livrările în scurt timp, din simplul motiv că nu își poate permite să renunțe la încasări.

Iar alți observatori, dar și politicieni din cadrul alianței Bulgaria Democratică, spre exemplu, aflată în coaliția de guvernare, au cerut Sofiei să își extragă necesarul de gaze din livrările destinate Ungariei și Serbiei.

Bulgaria este într-adevăr țară de tranzit pentru o parte din gazele exportate de Rusia către Ungaria și Serbia. Însă Gazprom a avertizat că în acest caz va reduce și mai mult livrările. „Bulgaria și Polonia sunt țări ostile. În cazul deturnării neautorizate a gazului rusesc din cantitățile de tranzit către țări terțe, livrările vor fi reduse cu același volum”, a precizat un comunicat al gigantului energetic.

Însă chiar premierul Petkov a sugerat că ținând cont de faptul că Gazprom a încălcat contractul, Bulgaria ar putea să ia în calcul și ea oprirea tranzitului către cele două țări, prietenoase cu Moscova.

Între timp, Ungaria a ajuns la un acord pentru a satisface cererea lui Putin, scrie Financial Times. Budapesta va plăti pentru gaze într-un cont în euro al Gazprombank, care, la rândul său, va depune suma în ruble la Gazprom Export, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto într-o înregistrare video postată pe Facebook. Următoarea sa plată trebuie efectuată la 22 mai, a spus el. Slovacia a ajuns la același acord, a adăugat el.

Szijjarto i-a asigurat pe unguri că, deși aprovizionarea cu gaze a țării ajunge din Rusia prin Turcia, Bulgaria și Serbia, tranzitul nu va fi afectat, iar țara va continua să primească gaze „conform contractului și conform planului”.

Sofia ar putea decide în curând să livreze arme către Kiev

Anunțul sistării livrărilor de gaze rusești către Bulgaria a venit într-un moment foarte sensibil pentru coaliția de guvernare de la Sofia, care se află într-o dispută privind livrările de armament către Kiev.

Premierul reformist și pro-european Kiril Petkov, alături de o parte din aliații săi, urma să plece miercuri spre Polonia, urmând ca miercuri noapte să meargă la Kiev, unde se va întâlni cu Volodimir Zelenski, pentru a discuta inclusiv despre posibilele livrări de arme către Ucraina.

Subiectul a tulburat serios coaliția de guvernare, o formulă eterogenă care cuprinde partide diverse, de la reformiștii din „Continuăm Schimbarea” și „Bulgaria Democratică” până la vechiul Partid Socialist. Socialiștii sunt cei care s-au opus până acum livrărilor directe de arme, amenințând chiar că ar putea părăsi coaliția, ceea ce ar duce cel mai probabil la prăbușirea guvernului și la noi alegeri anticipate, coșmarul ultimilor ani din Bulgaria.

Publicația Capital scrie însă că la ultima discuție din coaliție, de marți noapte, socialiștii și-ar fi nuanțat poziția, renunțând la decizia de a părăsi guvernul și cerând în schimb ca livrările de arme să fie făcute în mod indirect.

Această poziție nu a fost deocamdată confirmată oficial, iar un vot pe tema livrărilor de arme ar putea avea loc în parlament săptămâna viitoare. Miercuri, președintele Rumen Radev a criticat voalat guvernul și a subliniat că se opune ferm livrărilor de arme către Kiev.

În plus, potrivit lui Radev, guvernul trebuie să răspundă la mai multe întrebări, inclusiv la una importantă: de ce doar Bulgaria și Polonia sunt private de gaz? „Nu este o coincidență faptul că am cerut de mult timp o atitudine atentă și responsabilă a Bulgariei față de acest conflict, care afectează în mod direct bunăstarea și viața bulgarilor”, a declarat Radev.

Radev a mai spus că nu vede niciun sens al vizitei premierului în Ucraina și a amintit că politica suverană a Bulgariei – inclusiv cea privind livrările de arme – se stabilește la Sofia, nu la Kiev.

Presa bulgară scrie că oricum, Bulgaria este, de fapt, unul dintre cei mai mari exportatori de arme către Ucraina, doar că acestea nu ajung direct la Kiev. Exporturile Sofiei în domeniu către alte state UE s-au triplat aproape în ultimele două luni. Aceste arme ajung apoi din aceste țări în Ucraina, au confirmat pentru Capital surse oficiale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News