Potrivit Ministerului apărării de la Moscova, piloții premiați au împiedicat „încălcarea de către vehiculul aerian american fără pilot MQ-9 a granițelor zonei regimului temporar de utilizare a spațiului aerian stabilit în scopul desfășurării unei operațiuni militare speciale”.
De asemenea, autoritățile ruse precizează că limitele zonei au fost comunicate tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicate în conformitate cu standardele internaționale.
Comandamentul Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa a anunțat marți, 14 martie, că avioanele rusești de luptă au aruncat combustibil în fața dronei de supraveghere americane, în primele ore ale acelei zile, iar apoi una dintre aeronavele Moscovei s-a ciocnit cu drona, avariindu-i elicea și forțând SUA să o doboare în Marea Neagră.
Într-o reacție din ziua incidentului, Ministerul rus al apărării a transmis că avioanele sale nu au intrat în contact cu drona americană.
Drona a zburat deasupra Mării Negre, în zona Peninsulei Crimeea în direcția graniței cu Rusia, și „a încălcat regimul temporar de utilizare a spațiului aerian instituit în scopul desfășurării unei operațiuni militare speciale”, a precizat Ministerul Apărării, adăugând că, în urma manevrelor, „vehiculul aerian fără pilot MQ-9 a intrat în zbor necontrolat cu o pierdere de altitudine și a intrat în coliziune cu suprafața apei”.
Oficialii americani au anunțat ulterior că au șters de la distanță software-ul cu date importante de pe drona MQ-9 Reaper întrucât este posibil ca SUA să nu poată recupera aparatul de zbor despre care New York Times a scris că decolase de la o bază din România.
Între timp, Rusia a precizat că încearcă să recupereze rămășițele dronei din apele Mării Negre pentru a le analiza.
Imagini cu momentul incidentului dintre avioanele rusești și drona americană au fost făcute publice joi, 16 martie, de Armata SUA.
Foto: Hepta