„Extinderea practicii misiunilor nucleare comune ale NATO – indiferent care ţară sau ţări s-ar alătura celor care iau parte deja la această practică – are caracter pur destabilizator. Şi în fapt ameninţător”, susține Riabkov într-un interviu acordat pentru TASS, o agenție de presă de stat din Rusia.

Viceministrul rus de externe mai susține că practica misiunilor nucleare comune ale statelelor membre NATO în apropierea graniţelor Rusiei exacerbează ameninţările de securitate.

„Toţi acei politicieni care discută acum cu entuziasm despre o astfel de schemă în Polonia şi mai departe, din propriile lor motive, trebuie să înţeleagă: mutările în această direcţie nu vor contribui la securitatea Poloniei, ci facilităţile respective vor deveni cu siguranţă o ţintă. Vor fi în prim-planul planificării noastre militare”, spune el.

Serghei Riabkov s-a referit la discuţiile care au loc cu privire la desfăşurarea de facilităţi nucleare NATO în Polonia.

Polonia, sub adăpostul umbrelei nucleare

Într-un interviu publicat luni de cotidianul Fakt, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că Varșovia și Washingtonul discută asupra posibilității desfăşurării de arme nucleare în Polonia în cadrul programului „nuclear sharing” al Alianţei Nord-Atlantice.

„Rusia militarizează tot mai mult Kaliningradul. Recent, şi-a mutat armele nucleare în Belarus”, a subliniat președintele Poloniei.

Polonia, țară membră NATO şi susţinătoare fermă a Ucrainei, are graniţă atât cu enclava rusă Kaliningrad, cât şi cu Belarus, al cărei lider, Aleksandr Lukașenko, este un aliat al Kremlinului. Kaliningradul a devenit o enclavă a Rusiei atunci când Lituania şi-a declarat independenţa pe fondul destrămării Uniunii Sovietice, în 1991.

În iunie 2023, președintele rus Vladimir Putin a confirmat că a desfășurat arme nucleare tactice în Belarus, ţară situată între Rusia, Ucraina și trei state membre NATO, și anume Polonia, Lituania și Letonia.

În pofida acțiunilor și retoricii sale nucleare, conducerea de la Moscova dă vina tot pe Occident că ar căuta o confruntare atomică.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut luni că sprijinul militar primit de Ucraina din partea SUA, Marii Britanii şi Franţei împinge lumea în pragul unei confruntări directe între cele mai mari puteri nucleare ale lumii. Ucraina este susținută de fapt pentru a rezista și eventual pentru a respinge agresiunea militară rusă la scară largă declanșată de Putin la 24 februarie 2022.

 
 

Urmărește-ne pe Google News