Ministerul rus de Externe a anunţat și expulzarea a cinci diplomaţi suedezi, ca răspuns la o măsură similară luată la adresa unor diplomaţi ruşi.

„Ambasadorul suedez a fost informat că Rusia a procedat la fel, declarând cinci diplomați suedezi «personae non grata»”, precizează ministerul condus de Serghei Lavrov, într-un comunicat de presă, potrivit The Moscow Times.

Ministerul a adăugat că le-a ordonat diplomaților, dintre care trei făceau parte din personalul atașatului de apărare al ambasadei suedeze, să părăsească Rusia în tot atâtea zile ca și diplomații ruși care au fost expulzați din Suedia.

La finalul lunii aprilie, guvernul suedez a anunţat expulzarea a cinci diplomaţi ruşi de la ambasada din Stockholm pentru activităţi „incompatibile” cu statutul lor. Măsura a intervenit la două săptămâni după ce Norvegia a anunţat expulzarea a 15 membri ai personalului ambasadei ruse la Oslo, pe care i-a acuzat de activităţi de spionaj sub statutul lor diplomatic.

Potrivit unei investigaţii comune a televiziunilor publice nordice, difuzată în urmă cu câteva zile, zeci de nave ruseşti au patrulat în Marea Nordului în ultimele luni pentru a aduna informaţii despre parcuri eoliene, gazoducte şi cabluri de electricitate în vederea unor posibile acte de sabotaj.

De asemenea, la începutul lunii mai, Parlamentul Suediei a anunţat că a fost vizat de un atac informatic care a perturbat accesul la pagina de internet a instituţiei.

Reacția Suediei

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a catalogat decizia Moscovei drept una „foarte regretabilă”.

„Rusia a ales să expulzeze diplomați suedezi care au acționat în cadrul Convenției de la Viena și au desfășurat activități diplomatice obișnuite în Rusia”, a declarat Billstrom, într-un comunicat.

Ministrul de externe a deplâns, de asemenea, închiderea consulatului suedez din Sankt Petersburg, descriindu-l ca fiind „o forță motrice în cooperarea bilaterală interumană dintre Rusia și Suedia”.

„Decizia de astăzi este, prin urmare, o nouă confirmare a evoluțiilor politice negative din Rusia și a izolării internaționale a țării”, a adăugat Billstrom.

Suedia și țara vecină, Finlanda, au pus capăt unor decenii de nealiniere militară în luna mai 2022, când au decis să se alăture alianței NATO din cauza invadării Ucrainei de către Rusia.

Aderarea Suediei și Finlandei la alianța militară ar dubla granița pe care Rusia o are cu țările NATO.

Candidatura Suediei se lovește în continuare de opoziția Ungariei și a Turciei, după o serie de dispute diplomatice. Stockholmul speră să adere la alianță înainte de următorul summit NATO, care va avea loc la Vilnius, în iulie.

Ambasadorul Rusiei la Stockholm a avertizat că Suedia va deveni o „țintă legitimă” a „măsurilor de represalii” ale Moscovei dacă va adera la NATO, ceea ce a determinat un răspuns dur din partea Stockholmului cu privire la interferența Moscovei în politica sa de securitate.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News