UPDATE 21.55. Vladimir Putin a semnat vineri seară legea care pedepsește „răspândirea de știri false” cu până la 15 ani de închisoare, anunță BBC.
Legea face parte din acțiunile întreprinse de autoritățile de reglementare a mass-media din Rusia împotriva presei independente. ONG-ul de monitorizare GlobalCheck a anunțat vineri dimineață că mai multe site-uri au fost „parțial blocate” pe teritoriul Rusiei – Meduza, portal media independent din Rusia, Deutsche Welle sau serviciul în limba rusă al postului britanic BBC. Iar seara a venit confirmarea că Facebook și Twitter au fost blocate în Rusia.
Camera inferioară a parlamentului rus a adoptat vineri o lege prin care răspândirea de informații „false” despre forțele armate devine o infracțiune care poate fi pedepsită cu închisoarea.
Documentul a fost adoptat imediat în a doua și a treia lectură, vineri. Duma a votat proiectul de lege în unanimitate: 401 voturi pentru, niciun vot împotrivă și nicio abținere, potrivit Interfax.
„Proiectul de lege va fi trimis cu promptitudine la Consiliul Federației (camera superioară)”, a declarat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.
Potrivit acestuia, după votul din Consiliul Federației, legea va ajunge pe masa președintelui și „există posibilitatea ca literalmente mâine să intre în vigoare normele sale de acțiune directă”.
Ce prevede legea
Potrivit legii, răspândirea cu bună știință de informații false despre forțele armate ale Federației Ruse, sub pretextul unor informații credibile, este prevăzută o amendă între 700.000 și 1,5 milioane de ruble (5.800-12.500 de euro) sau o pedeapsă de până la trei ani de închisoare, scrie agenția rusă TASS.
Pedeapsa pentru răspândirea unei relatări false prin utilizarea poziției oficiale a cuiva, de către un grup de persoane, va fi de la cinci la zece ani de închisoare. În cazul în care informațiile false furnizate cu bună știință au avut consecințe grave, există o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 15 ani, mai precizează TASS.
Duma, mai scrie TASS, a introdus, de asemenea, amenzi pentru discreditarea forțelor armate ruse.
Mai exact, legea propune introducerea răspunderii pentru apelurile publice la obstrucționarea utilizării forțelor armate ruse.
În cazul în care astfel de acțiuni nu sunt pedepsite penal, cetățenii vor fi sancționați cu amendă de la 30.000 la 50.000 de ruble, funcționarii – de la 100.000 la 200.000 de ruble, persoanele juridice – de la 300.000 la 500.000 de ruble.
În cazul în care acțiunile de discreditare a Forțelor Armate ale Federației Ruse sunt însoțite de apeluri la acțiuni ilegale și reprezintă o amenințare la adresa vieții și (sau) sănătății cetățenilor și a securității publice, atunci cetățenii vor fi amendați cu sume de la 50.000 la 100.000 de ruble, funcționarii – de la 200.000 la 300.000 de ruble, iar persoanele juridice – de la 500.000 la un milion de ruble.
Fără voci critice
Decizia vine într-un moment de maximă presiune exercitată de Moscova asupra tuturor vocilor care s-au exprimat critic pe tema războiului din Ucraina.
Un post de radio din Rusia critic la adresa Kremlinului, Ecoul Moscovei, a fost scos marți din emisie din cauza relatărilor despre invazia Rusiei în Ucraina.
În urma presiunilor exercitate, ultima televiziune independentă, Dojd TV (TV Rain) a fost forțată să își întrerupă emisia.
Motivul? Biroul procurorului general a acuzat cele două instituții media de răspândirea de conținut care incită la activități extremiste, precum și de „informații false cu privire la acțiunile personalului militar rus în cadrul unei operațiuni speciale” în Ucraina.
Cele două instituții media incriminate, dar și alte câteva din Rusia, în special ziarul independent Novaia Gazeta, aleseseră să folosească cuvinte interzise precum „război”, pentru a relata despre intervenția militară a Moscovei, pe care Kremlinul o numește „operațiune specială”.
De asemenea aceste organizații au oferit relatări despre stadiul campaniei militare, despre pierderile de vieți omenești printre soldații ruși și despre atacurile forțelor ruse asupra zonelor civile din Ucraina.
Vineri, ONG-ul de monitorizare GlobalCheck a anunțat că mai multe site-uri internaționale au fost „parțial blocate” pe teritoriul Rusiei.
Jurnaliștii agenției France Presse din Moscova nu au putut accesa nici Facebook, nici site-uri precum Meduza, portal media independent din Rusia, Deutsche Welle sau serviciul în limba rusă al postului britanic BBC, scrie The Moscow Times.
Roskomnadzor, serviciul de control al mass-media din Rusia, a restricționat accesul și la pagina de internet a postului Radio Liberty, „recunoscut în Federația Rusă ca agent media străin”, a transmis agenția rusă TASS.
În paralel, 8.159 de persoane au fost arestate în Rusia pentru participarea la manifestanțiile antirăzboi din ultimele zile.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia