Olaf Scholz este în această perioadă în primul său turneu oficial în Asia Centrală, în contextul în care Berlinul caută noi surse de energie și minerale după invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Kazahstanul rămâne un apropiat al Rusiei, deși guvernul de la Astana nu a luat partea niciunei tabere în conflict și nu a susținut pretențiile Moscovei asupra unor teritorii ucrainene.

„Este un adevăr că Rusia nu poate fi învinsă din punct de vedere militar. O escaladare suplimentară a războiului va duce la consecințe ireparabile pentru întreaga umanitate și, mai presus de toate, pentru țările implicate în conflictul Rusia-Ucraina”, i-a spus Tokayev lui Scholz, aflat la Astana.

Scholz nu a fost de acord, precizând că Germania sprijină Ucraina, deoarece Rusia a invadat-o.

„Aceasta este situația și așa va rămâne, astfel încât țara să se poată apăra și să își protejeze integritatea și suveranitatea”, a continuat Scholz.

De asemenea, a mai spus cancelarul german, conferința de pace sprijinită de Occident în Elveția trebuie urmată de o altă conferință care să includă Rusia.

„Pentru mine este clar că nu va funcționa așa cum Rusia acționează în prezent, continuând războiul și atacând Ucraina cu o mare agresivitate. De aceea, acest aspect nu trebuie niciodată ignorat în discuțiile noastre. Rusia este cea care nu doar că a început războiul, ci îl continuă și ar putea contribui la încheierea acestuia oricând, oprindu-și agresiunea”, a continuat cancelarul german Olaf Scholz.

Urmărește-ne pe Google News