„Recomandăm cu tărie cetățenilor ruși să se abțină de la călătorii în regiune, în special în Israel, Liban și teritoriile palestiniene, cu excepția cazurilor de extremă necesitate. Situația tensionată din regiunea Orientului Mijlociu persistă”, a transmis Ministerul de Externe de la Moscova, care a mai emis astfel de recomandări de călătorie în octombrie, după ce Hamas a atacat Israelul.
Totodată, Lufthansa a declarat miercuri că a suspendat zborurile către Teheran din cauza situației din Orientul Mijlociu, iar joi, compania aeriană a precizat că a prelungit suspendarea până la 13 aprilie.
La sfârșitul săptămânii trecute, Lufthansa a decis să nu opereze un zbor de la Frankfurt către Teheran pentru a evita ca echipajul să fie nevoit să petreacă noaptea în Capitala iraniană, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Lufthansa și subsidiara sa Austrian Airlines sunt singurii doi transportatori occidentali care zboară spre Teheran, ultimul anunțând că plănuiește să continue să zboare joi, dar că își ajustează orarul pentru a evita o escală peste noapte.
Complexul ambasadei iraniene din Capitala Siriei a fost, pe 1 aprilie, ținta unui atac în care un general iranian de rang înalt și șase ofițeri militari au fost uciși. Teheranul a acuzat Israelul, care nu a revendicat responsabilitatea pentru lovitură.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că atacul din Damasc a fost echivalat cu unul asupra teritoriului Iranului, amenințând că „regimul malefic trebuie să fie pedepsit și va fi pedepsit”.
Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a răspuns comentariilor ayatollahului spunând că, dacă Teheranul ar ataca de pe teritoriul său, Israelul ar reacționa și „ar ataca în Iran”.
Biden: „Vom face tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”
De partea sa, președintele american Joe Biden a promis Israelului un sprijin „de fier” din partea SUA, pe fondul temerilor că Teheranul ar putea lansa represalii, relatează BBC.
„Așa cum i-am spus premierului (Benjamin) Netanyahu, angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva acestor amenințări din partea Iranului și a reprezentanților săi este de fier permiteți-mi să o spun din nou, de fier”, a declarat miercuri liderul de la Casa Albă.
„Vom face tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”, a adăugat Biden.
Declarația sa vine la o zi după difuzarea unui interviu, înregistrat în urmă cu o săptămână, în care Biden l-a îndemnat pe Netanyahu să „ceară pur și simplu o încetare a focului” în Gaza și în care a spus că nu este de acord cu strategia de război a premierului israelian.
Hezbollah „ar avea capacitatea de a produce pagube semnificative în Israel”
Dacă Iranul ar lovi direct Israelul ar risca o escaladare și mai mare a conflictului din regiune, iar analiști citați de BBC au declarat că Iranul nu are capacitatea militară pentru o confruntare semnificativă.
O posibilă alternativă este un atac prin intermediul unui reprezentant al Iranului, precum Hezbollah, care a schimbat focuri de armă cu Israelul peste granița libaneză aproape zilnic începând din octombrie anul trecut, confruntări care s-au intensificat în ultimele săptămâni.
Gruparea „Hezbollah este foarte capabilă, sute de mii de rachete acolo, la graniță, care pot ajunge până în sudul Israelului. Hezbollah este mult mai capabilă decât Hamas. Așa că ar avea capacitatea de a produce pagube semnificative în Israel”, a declarat pentru BBC Joe Buccino, fost director de comunicare la Comandamentul Central al armatei americane.
Un oficial iranian a avertizat duminică, 7 aprilie, că ambasadele Israelului „nu mai sunt în siguranță”, sugerând că un sediu de consulat poate fi o țintă.
De asemenea, experții au sugerat că Iranul ar putea viza Israelul cu un atac cibernetic.
Foto: Profimedia