Serghei Riabkov nu a precizat în ce va consta modificarea doctrinei nucleare a Rusiei. Actuala doctrină, valabilă din 2020, prevede recurgerea la arma atomică în caz de atac nuclear sau atac convențional al unui „inamic” susceptibil să amenințe existența Federației Ruse.

Deși a lansat războiul din Ucraina fără să fi fost provocată, Rusia își motivează, printre altele, acțiunile din țara vecină ca un efort de apărare împotriva Occidentului. Pe acest fundal, oficialii ruși au făcut mai multe declarații privind modificarea doctrinei nucleare, dar până acum nu au fost atât de categorice precum cea a lui Riabkov, de duminică.

„Munca este într-un stadiu avansat și există o intenție clară de a face corectări”, a declarat viceministrul rus de externe, citat de agenția de presă de stat TASS.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022, Vladimir Putin a amenințat în repetate rânduri cu folosirea armei nucleare, dar conducerea de la Kiev consideră această retorică drept o cacealma pentru a descuraja Occidentul și a-l face să cedeze în fața ultimatumurilor liderului rus.

În contextul ofensivei ucrainene din regiunea Kursk, care a marcat primele pierderi teritoriale ale Rusiei după cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins liniile roșii ale lui Putin.

„Un bătrân bolnav din Piaţa Roşie care ameninţă în mod constant pe toată lumea cu butonul roşu nu ne va dicta niciuna dintre liniile sale roşii”, a spus președintele ucrainean într-un videoclip publicat de Ziua Independenței țării sale, sărbătorită pe 24 august.

Urmărește-ne pe Google News