Cuprins:
„Mai multe Il-76 și An-124 Ruslan au sosit pe aerodrom, care anterior erau folosite pentru a transporta rapid diverse echipamente grele în Siria, cum ar fi vehicule din sistemul de apărare aeriană S-400”, se arată în anunț.
Aeronavele vor fi relocate în Rusia sau Africa
Această informație este confirmată de căpitanul VKS Ilya Tumanov, proprietarul canalului Fighterbomber. Decizia de a retrage echipamentul a fost luată după ce rebelii au capturat capitala Siriei, Damasc.
„De ce acest lucru nu a fost prevăzut și gata acum trei zile este o întrebare retorică. Întrucât ne rămâne la dispoziție un singur aerodrom, putem presupune că retragerea va fi în Rusia. Ei bine, sau în Africa”, clarifică Tumanov.
Ministerul rus de Externe a subliniat că bazele rusești din Siria sunt în alertă maximă, dar că „în acest moment nu există nicio amenințare serioasă la adresa siguranței lor”.
Anterior, Ministerul rus de Externe a raportat că Bashar al-Assad a părăsit Damascul și se află în afara țării. Acesta a precizat că Rusia nu a participat la aceste negocieri, dar Moscova este în contact cu toate grupurile opoziției siriene.
Kremlinul a intrat în alertă încă de marți
Martea trecută a fost raportat că Rusia a început să retragă navele de la baza navală din Tartus din Siria, în urma ofensivei rebelilor islamişti. Potrivit Naval News, în dimineața zilei de 2 decembrie, tancul Yelnya, important pentru menținerea forțelor rusești în Mediterană, a părăsit Tartus. Alte nave ar fi putut părăsi în același timp baza. În total, grupul naval rus din Siria include cinci nave și un submarin. Acestea includ două fregate din clasa Amiral Gorshkov, o fregată din clasa Amiral Grigorovici, un submarin îmbunătățit din clasa Kilo și două nave de sprijin.
Baza navală din Tartus, aflată pe coasta mediteraneeană a Siriei, este un atu strategic pentru Rusia. Marina URSS a avut sediul în acest loc din 1971, dar după prăbușirea țării, navele au fost retrase. Trupele ruse s-au întors la Tartus în 2012, când Moscova a decis să intervină în războiul civil din Siria și s-a alăturat președintelui Bashar al-Assad. Înainte de invazia Ucrainei, Rusia și-a consolidat prezența militară la Tartus pentru a contracara portavioanele NATO din Mediterană.
Din 2015, un grup aerian al Forțelor Aerospațiale Ruse este poziționat la baza aeriană Khmeimim din Siria în mod permanent, ca parte a unui acord încheiat pentru combaterea ISIS. În plus, aeronavele rusești au folosit aerodromuri din Palmyra și Homs, aflate în prezent sub controlul rebelilor. Zeci de soldați ruși moderni, precum și bombardiere strategice și de primă linie sunt staționați la baza aeriană Khmeimim.