„Această acuzație, că ar fi în posesia unor documente clasificate, este complet neîntemeiată. Aceasta este o provocare. Întregul incident a fost o înscenare”, a declarat, pentru Reuters, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe eston, Aari Lemmik.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că l-a reținut pe diplomatul Mart Latte din Sankt Petersburg după ce l-a „prins în flagrant” primind informații confidențiale de la un cetățean rus.
„FSB a arestat în flagrant un diplomat estonian, consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, în timp ce primea documente clasificate din partea unui cetăţean rus. Aceste activităţi sunt incompatibile cu statutul său de diplomat şi au un caracter ostil faţă de Rusia. Măsuri conforme dreptului internaţional vor fi aplicate faţă de diplomatul străin”, a declarat FSB, citat de Interfax.
Conform normelor internaţionale, diplomaţii se bucură de imunitate în ţara în care lucrează. Cu toate acestea, ei pot fi privaţi de dreptul de a rămâne la post în caz de încălcare a legii sau de acţiuni ostile.
Rusia și spionajul
Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident, pe măsura creşterii continue a tensiunilor, după criza ucraineană şi anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
La finalul lui iunie, Germania a arestat un om de știință rus pentru spionaj, iar în luna martie șase oficiali bulgari au fost acuzați de spionaj în favoarea Rusiei.
În aprilie, România a expulzat un oficial din Ambasada Rusiei la București, pe Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse. G4Media relata, după expulzare, că oficial rus era acuzat spionaj.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!