Rachetele, construite într-o fabrică de armament ucraineană și predate Rusiei în anii ’90 în cadrul unui acord menit să asigure suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, au fost descoperite printre dărâmăturile rămase în urma valului masiv de atacuri rusești pe teritoriul Ucrainei din octombrie, potrivit generalului Vadym Skibitsky, adjunctul șefului serviciului de informații militare al Ucrainei.
În contextul în care se crede că stocurile de rachete moderne de precizie ale Rusiei încep să se epuizeze, Skibitsky a declarat că fabricile de armament rusești au reușit să construiască 240 de rachete de croazieră de precizie Kh-101 (care sunt lasate din aer) și aproximativ 120 de rachete de croazieră Kalibr (care sunt lansate de pe mare) de la începutul războiului și până în prezent. Aceasta ar însemna aproximativ 40 de rachete noi produse în fiecare lună, de la debutul conflictului.
Într-un interviu acordat publicației americane The New York Times, Skibitsky a oferit o evaluare detaliată a capacităților actuale ale Rusiei și a capacității Ucrainei de a contracara amenințarea.
„Conform calculelor noastre, (rușii) au rachete pentru încă trei până la cinci valuri de atacuri. Asta în cazul în care sunt 80 până la 90 de rachete într-un val”, a spus generalul ucrainean.
De asemenea, el a subliniat că sunt patru direcții generale din care Rusia lansează rachete spre Ucraina: dinspre Marea Neagră în sud, din zona din jurul Mării Caspice în sud-est, dinspre Rusia în est și dinspre Belarus în nord.
Comentariile lui Skibitsky vin la o săptămână după ce un raport din 5 decembrie al Conflict Armament Research (CAR), un grup britanic de analiști independenți care urmărește armele ilegale în conflicte, a dezvăluit că unele dintre rachetele de croazieră folosite de Rusia în atacurile asupra Ucrainei au fost produse nu mai devreme de luna octombrie, amintește The Kyiv Independent.
The Times scria atunci, citându-l pe unul dintre cercetătorii CAR, că abilitatea Rusiei de a-și continua producția de rachete ghidate avansate „sugerează că a găsit modalități de a achiziționa semiconductori și alte materiale în ciuda sancțiunilor sau că avea stocuri semnificative de componente înainte de începerea războiului”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina