Chiar și cu creșterea costurilor de împrumut, este de așteptat ca inflația să continue să urce până la 7,5% până la sfârșitul anului, a declarat banca centrală, înainte de a reveni la 4% anul viitor.

„Presiunile inflaționiste actuale au crescut semnificativ la un nivel peste așteptările Băncii Rusiei”, a precizat banca.

„Presiuni inflaționiste mai mari sunt observate pe o gamă tot mai largă de bunuri și servicii. Acest lucru înseamnă că o creștere constantă a cererii interne depășește progresiv capacitățile de extindere a producției de bunuri și a furnizării de servicii.”

„Aceste condiții stimulează apetitul întreprinderilor de a transfera costurile mai mari asupra consumatorilor, ceea ce este determinat, printre altele, de slăbirea rublei și de lipsa forței de muncă.”, mai transmite Banca Rusă.

Creșterea prețurilor ajustată sezonier, o măsură a creșterii prețurilor care indică presiunile de bază cu care se confruntă întreprinderile rusești, a fost în medie de 12,1% în termeni anuali în trimestrul al treilea, în creștere de la 5,1% în cele trei luni de la sfârșitul lunii iunie.

Cu toate acestea, creșterea de două puncte procentuale a surprins analiștii, care se așteptau la o creștere de un punct procentual.

Având în vedere că o mare parte din producția manufacturieră a Rusiei este orientată către efortul de război după începutul invaziei din Ucraina din februarie 2022, economia rămâne incapabilă să răspundă la o creștere a cheltuielilor de consum privat, care a petrecut cea mai mare parte a ultimelor 18 luni la aproximativ 10% sub nivelurile înregistrate înainte de invazie.

Guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, a declarat că, deși situația din Orientul Mijlociu a întunecat perspectivele, nu a avut altă soluție decât să contracareze efectul inflaționist al majorărilor bugetare ale Moscovei.

La începutul acestei luni, rubla s-a prăbușit la 102 de unități pe dolar, înainte ca impunerea controalelor de capital asupra fluxului de ruble care părăsesc Rusia să declanșeze o revenire la 93 de ruble în această săptămână.

Valoarea scăzută a monedei a crescut costul importurilor și a oferit un alt impuls pentru creșterea prețurilor. Înainte de invadarea Ucrainei, un dolar valora 75 de ruble.

PIB-ul Rusiei va crește cu 2,2% în acest an, potrivit celei mai recente previziuni a Fondului Monetar Internațional. O mare parte din această creștere urmează unei creșteri bruște a cheltuielilor cu echipamentele pentru armată.

Bugetul apărării a crescut până la echivalentul a 3,9% din PIB în acest an, de la 2,7% în 2021, anul de dinaintea invaziei din Ucraina. Acesta va sări cu peste 70% în 2024, ajungând la aproximativ 6% din PIB, potrivit evaluării Reuters a planurilor oficiale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News