Kremlinul și-a înăsprit controlul asupra narațiunii istorice din școli sub conducerea lui Vladimir Putin – o tendință care s-a accelerat enorm de când președintele a lansat războiul împotriva Ucrainei, în 2022.

Conflictul a fost din ce în ce mai mult prezentat tinerilor ruși ca făcând parte din misiunea istorică a Moscovei.

Prezentând noul manual de clasa a 11-a, în cadrul unei conferințe de presă la Moscova, ministrul educației, Serghei Kravtsov, a declarat că materialul are ca scop „transmiterea obiectivelor (ofensivei din Ucraina) către elevi”.

„Sarcinile de demilitarizare și denazificare, astfel încât școlarii să fie convinși că așa stau lucrurile cu adevărat”, a spus el, repetând obiectivele declarate de Putin atunci când a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut.

Cartea acoperă o perioadă cuprinsă între 1945 și secolul XXI, iar Kravtsov a declarat că va fi „în toate școlile de la 1 septembrie”.

Cartea a fost scrisă în „mai puțin de cinci luni”, a declarat Kravtsov.

„După încheierea operațiunii militare speciale [în Ucraina], după victoria noastră, vom completa în continuare această carte.”

Consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, care este cunoscut pentru viziunea sa conservatoare asupra istoriei și care a fost criticat de unii istorici, a lăudat rapiditatea producției.

„Niciun manual nu a fost creat vreodată în țara noastră într-un timp atât de scurt”, a spus el. „Autorii l-au scris practic cu mâna lor”. El a adăugat că manualul prezintă „punctul de vedere al statului”.

Cartea cuprinde secțiuni despre soldații ruși care „salvează pacea” în 2014, când Moscova a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina. De asemenea, cartea denunță sancțiunile occidentale, descriindu-le ca fiind mai rele decât Napoleon, care a mărșăluit asupra Rusiei în 1812.

Urmărește-ne pe Google News