Mai mulţi susţinători ai opozantului Aleksei Navalnîi au fost arestați joi și vineri, în timp ce alţii ar urma să compară în faţa instanţelor în cursul zilei, în ajunul unor manifestaţii de amploare anunţate în întreaga ţară, transmite AFP, citată de Agerpres.
Echipa lui Navalnîi, plasat în arest cel puţin până la 15 februarie şi vizat de multiple proceduri judiciare, a lansat un apel la proteste pentru sâmbătă, în zeci de oraşe ruse, pentru a cere eliberarea opozantului.
După ce joi a arestat mai mulţi colaboratori de-ai lui Aleksei Navalnîi, poliţia a continuat arestările vineri cu coordonatoarea sediului din Vladivostok al opozantului, Ekaterina Vedernikova, şi cu o colaboratoare de la Novossibirsk, Elena Noskoveţ.
Aceste arestări au fost raportate de către echipa lui Navalnîi şi de organizaţia nonguvernamentală OVD-Info.
Arestate joi, o reprezentantă tot mai importantă a mişcării de opoziţie, Liubov Sobol, şi purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, urmează să compară vineri în faţa judecătorilor pentru că au făcut apel la manifestaţii calificate de autorităţi drept „ilegale”.
În ultimele zile, mobilizarea s-a făcut simțită și pe rețelele sociale.
Numeroși adolescenți au postat pe TikTok clipuri în care anunță că vor veni la proteste sâmbătă și că sunt gata să fie arestați. Unii dintre ei s-au filmat în timp ce dau jos portretul lui Putin din sălile de clasă. Alții chiar înlocuiesc acest portret cu cel al lui Navalnîi.
În faţa mobilizării anunţate pentru sâmbătă, Parchetul rus a anunţat măsuri în vederea „limitării accesului la informaţii ilegale” difuzate online şi constituind „apeluri de participare la acţiuni ilegale în masă”.
13,5 ani de închisoare pentru Navalnîi?
Navalnîi a fost arestat duminică seara la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, după ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din august anul trecut din cauza otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.
După arestarea sa duminică, Aleksei Navalnîi a ripostat marţi, difuzând o anchetă despre imensa şi fastuoasa proprietate de care ar beneficia preşedintele Vladimir Putin pe malul Mării Negre şi a cărei construire ar fi costat peste 1 miliard de euro.
Bloomberg scrie că Kremlinul ar lua în calcul plasarea în închisoare pe un termen cât mai lung a lui Navalnîi – peste 13 ani.
Pentru început, liderul opoziției ar putea fi condamnat la executarea celor 3 ani și 6 luni dintr-o pedeapsă mai veche, unde beneficia de suspendare.
Condamnarea viza acuzații de fraudă fiscală, dar Navalnîi a invocat motivații politice.
Navalnîi ar mai putea primi încă zece ani de închisoare într-un nou caz, în care este acuzat că a furat banii primiți prin donațiile susținătorilor săi, scrie Bloomberg.
Asociatul lui Navalnîi, Leonid Volkov, spune totuși că nu este obligatoriu ca planurile să fie duse la îndeplinire și că multe vor depinde de felul în care evoluează evenimentele, inclusiv de prezența la protestele de sâmbătă.