Este pentru a treia oară consecutiv când Rusia este exclusă de la comemorările de la Auschwitz-Birkenau după războiul declanşat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, împotriva Ucrainei.

Până la lansarea invaziei la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022, Rusia a participat mereu la acest eveniment care se desfăşoară în fiecare an pe 27 ianuarie, ziua în care Armata Roșie a revendicat în 1945 eliberarea fostului lagăr nazist.

„Este o aniversare a eliberării. Ne aducem aminte de victime, dar celebrăm şi libertatea. Este greu de imaginat prezenţa Rusiei, care în mod evident nu înţelege valoarea libertăţii”, a explicat directorul complexului memorial al fostului lagăr de concentrare, Piotr Cywinski, citat într-un comunicat.

Muzeul Auschwitz a calificat drept un „act de barbarie“ invazia rusă din Ucraina.

Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau reprezintă simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în acest lagăr între 1940 şi 1945, alături de peste 100.000 de deţinuţi de alte naţionalităţi, notează AFP.

Urmărește-ne pe Google News