Atât Rusia, cât și Ucraina au angajat „forțe semnificative” în zona din jurul orașelor Pavlivka și Vuhledar, în sudul și centrul regiunii Donețk, iar „infanteria navală rusă a înregistrat pierderi grele”, a anunțat Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale de pe front, publicată pe Twitter.
Deși zona „a fost scena unor lupte intense” în ultimele două săptămâni, puține lucruri s-au schimbat din punctul de vedere al pierderilor sau cuceririlor de teritoriu, potrivit ministerului de la Londra.
„Această zonă rămâne puternic disputată, probabil pentru că Rusia evaluează că zona are potențial ca punct de lansare pentru un viitor avans major spre nord, pentru a cuceri restul regiunii Donețk, controlată de ucraineni”, se arată în raport.
„Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să concentreze suficiente forțe de calitate pentru a realiza un progres operațional”, precizează ministerul britanic.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 27 November 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) November 27, 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/wQFhk7Fvrq
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/ZWsADrjj3l
Evaluarea serviciilor militare britanice de informații vine în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii critice din Ucraina, după ce a suferit o serie de eșecuri pe câmpul de luptă, la nouă luni de la invadarea țării.
Sâmbătă, oficialii britanici din domeniul apărării au declarat că forțele ruse recurg la scoaterea focoaselor nucleare de pe rachetele nucleare de croazieră învechite pentru a trage asupra țintelor din Ucraina, afirmând că acest lucru evidențiază faptul că Rusia are din ce în ce mai puține rachete.
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW) consideră că ritmul general al operațiunilor militare din Ucraina ar putea crește în următoarele săptămâni.
În cea mai recentă evaluare, think tank-ul cu sediul în SUA a precizat că operațiunile au încetinit în ultimele zile din cauza înrăutățirii condițiilor meteorologice, dar este „probabil să crească începând cu următoarele săptămâni, pe măsură ce temperaturile scad și solul îngheață”.
Potrivit ISW, informațiile din zonele critice de pe linia frontului din estul și sudul Ucrainei indică faptul că operațiunile de ambele părți sunt „în prezent împotmolite din cauza ploilor abundente și a noroiului greu rezultat”. Dar se estimează că temperaturile vor scădea în Ucraina în următoarea săptămână. Acest lucru „va îngheța probabil solul și va accelera ritmul luptelor, deoarece mobilitatea va crește pentru ambele părți”, au scris analiștii ISW în raportul lor.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina