Nord Stream 1 și Nord Stream 2, fiecare constând în două conducte, au fost construite de Gazprom, gigantul energetic controlat de statul rus, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an în Germania, prin Marea Baltică.
Trei dintre conducte au fost distruse de explozii rămase încă fără o explicație, în septembrie 2022, iar una dintre conductele Nord Stream 2 rămâne intactă.
Dar tensiunile în creștere dintre Moscova și Occident cu privire la războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina au oprit deja livrările prin Nord Stream 1. Nord Stream 2 a fost blocat de Germania, care nu a mai avizat inaugurarea sa. Proiectul era deja criticat de Washington și Kiev pentru creșterea dependenței energetice a Germaniei de Rusia.
Gazprom a spus că este posibil din punct de vedere tehnic să repare conductele, dar două surse familiare cu planurile au afirmat că Moscova nu vede prea multe perspective ca relațiile cu Occidentul să se îmbunătățească suficient în viitorul apropiat pentru a fi nevoie de conducte.
Europa și-a redus drastic importurile de energie din Rusia în ultimul an, în timp ce exporturile Gazprom în afara fostei Uniuni Sovietice s-au redus aproape la jumătate în 2022, pentru a ajunge la un minim post-sovietic de 101 miliarde de metri cubi.
O sursă rusă a spus că Rusia consideră proiectul ca fiind „îngropat”. Alte două au spus că, deși nu există niciun plan pentru a repara conductele, acestea vor fi cel puțin conservate pentru o posibilă reactivare în viitor.
Cum au fost distruse conductele
Moscova a susținut, fără a furniza dovezi, că Occidentul a fost în spatele exploziilor. Luna trecută, Casa Albă a respins drept „ficțiune completă” o postare pe blog a jurnalistului de investigație american Seymour Hersh, care susținea că Washingtonul este responsabil.
Investigațiile din Danemarca, Germania și Suedia nu s-au încheiat încă.
Nord Stream 1 a fost oricum inactiv de la sfârșitul lunii august 2022, când a fost închis pentru lucrări de întreținere, dar nu a repornit niciodată, deoarece Rusia și Occidentul nu au ajuns la o înțelegere despre costul întreținerii unei turbine de pompare pe fondul sancțiunilor occidentale.
Nord Stream 2, de dimensiuni similare, a fost finalizat în septembrie 2021, dar tensiunile cu Rusia au crescut și autoritățile de reglementare din Germania au refuzat să-l certifice. Berlinul a înghețat apoi proiectul cu câteva zile înainte ca Moscova să-și trimită forțele armate în Ucraina.
savicevici2023 • 03.03.2023, 20:21
Nu creștea nicio dependență a Germaniei de gazul rusesc. Dacă Nord Stream 2 se dădea în funcțiune se închideau conductele care traversează Ucraina și Polonia. Acum Germania primește gaze prin Ucraina, conducta din Polonia fiind închisă și ea.