Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu exclude invitarea lui Vladimir Putin la al doilea summit pentru pace.

„Suntem conștienți de intențiile regimului de la Kiev și ale curatorilor săi occidentali de a se «reabilita» pentru summitul de pace eșuat de la Burgenstock, Elveția, de la mijlocul lunii iunie a acestui an și de a încerca să organizeze un eveniment similar”, a declarat Galuzin.

El spune că Rusia aude „aceeași retorică în speranța deșartă de a impune ultimatumul absolut fără ieșire – «formula Zelenski»” și că se observă „o desconsiderare deliberată a altor inițiative de soluționare a crizei ucrainene”.

„Nu acceptăm astfel de ultimatumuri și nu intenționăm să participăm la astfel de «summituri»”, a mai spus Galuzin, calificând conferința de pace drept „un act de fraudă”.

O sursă diplomatică a declarat pentru RIA Novosti că următorul summit privind Ucraina ar putea avea loc în Arabia Saudită.

De asemenea, persoane familiarizate cu discuțiile au declarat pentru Bloomberg că Ucraina intenționează să organizeze o a doua conferință de pace înainte de alegerile prezidențiale din SUA și că dorește să invite Rusia la reuniune.

Încercarea de a organiza un summit înainte de alegerile din Statele Unite arată îngrijorările Ucrainei cu privire la posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, care susține că va pune capăt războiului înainte de instalarea sa în funcție, dacă va fi ales, și s-a opus continuării sprijinului militar pentru Kiev, notează Bloomberg.

Delegația rusă nu a fost invitată la primul summit pentru pace, care a avut loc pe 15 și 16 iunie în Elveția.

În cadrul conferinței au fost discutate unele puncte ale formulei de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Înainte de summit, președintele rus Vladimir Putin și-a prezentat condițiile pentru încetarea ostilităților și începerea negocierilor. El a cerut ca trupele ucrainene să se retragă complet din teritoriile granițelor administrative ale regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, ca Ucraina să-și exprime oficial refuzul de a adera la NATO și ca Occidentul să ridice toate sancțiunile împotriva Rusiei.

Zelenski a calificat cererile președintelui rus drept un ultimatum.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News