Minerii, specializaţi în săparea tunelurilor, au fost prinşi la o adâncime de aproximativ 125 de metri de o alunecare de teren, pe 18 martie, la o mină de aur din regiunea Amur.
Deși sute de salvatori au fost mobilizați să cureţe resturile şi să sape tuneluri pentru a ajunge la ei, „la 1 aprilie a fost luată decizia de a opri operaţiunea de salvare la mina Pioneer”, a transmis Pokrovski Rudnik, compania care administrează mina, citată de agenţia de ştiri Interfax.
Decizia a venit în urma „rezultatelor forajelor care au arătat că galeriile în care ar putea fi minerii sunt umplute cu o masă de rocă şi apă”.
În această situație, salvatorii erau puși „în pericol de moarte”, a precizat compania.
De asemenea, autorităţile au declarat anterior că operaţiunile de salvare au fost complicate de afluxul constant de apă subterană în mină.
„Specialiştii au făcut tot ce au putut”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că „toate măsurile care puteau fi luate (…) au fost luate”, în încercarea de a-i salva pe cei 13 mineri din subteran.
Guvernatorul regiunii Amur, Vasili Orlov, a mulţumit pe Telegram echipelor de intervenţie, care au lucrat „cu riscul vieţii lor”. „Sunt sigur că specialiştii au făcut tot ce au putut”, a spus el.
Orlov a promis sprijin financiar pentru familiile celor dispăruţi.
În minele din Rusia, ca şi din alte părţi ale fostei URSS, accidentele sunt frecvente şi sunt adesea legate de aplicarea ori gestionarea defectuoasă a normelor de siguranţă, de corupţie sau de echipamentele învechite.