Actuala lege rusă privind „propaganda homosexuală”, adoptată în 2013, a fost folosită pentru a opri marșurile gay pride și pentru a-i reține pe activiștii care apără drepturile homosexualilor.

Autoritățile susțin că apără moralitatea în fața a ceea ce ele numesc „valorile liberale nespecifice Rusiei” promovate de Occident, dar activiștii pentru drepturile omului spun că legea a fost aplicată pe scară largă pentru a intimida comunitatea LGBT din Rusia.

Conform modificărilor propuse, orice eveniment sau act considerat ca fiind o încercare de promovare a homosexualității ar putea fi sancționat cu amendă.

„Propunem să extindem în mod general interdicția asupra unei astfel de propagande, indiferent de vârsta publicului (offline, în mass-media, pe internet, pe rețelele de socializare și în cinematografele online)”, a afirmat luni șeful comisiei de informare a Dumei de Stat, Alexander Khinshtein, pe canalul său de Telegram.

Președintele Parlamentului, Viaceslav Volodin, a declarat săptămâna trecută că, din moment ce Rusia a părăsit, după ce a trimis trupe în Ucraina, organismul de supraveghere a drepturilor omului din cadrul Consiliului Europei, ar putea acum să interzică promovarea „valorilor netradiționale”.

„Cererile de legalizare a căsătoriilor între persoane de același sex în Rusia sunt de domeniul trecutului. Încercările de a impune valori străine societății noastre au eșuat”, a spus Volodin.

Homosexualitatea a constituit infracțiune penală în Rusia până în 1993 și a fost catalogată ca fiind o boală psihică până în 1999.

Președintele Vladimir Putin s-a aliniat cu poziția Bisericii Ortodoxe Ruse – care respinge relațiile între persoane de același sex – și a făcut din conservatorismul social al acesteia o parte a narațiunii de renaștere politică și culturală a Rusiei, care este acum folosită și pentru justificarea invaziei în Ucraina.

Noua constituție a Federației Ruse, promulgată în 2020 și care a extins limitele mandatelor prezidențiale, definește, de asemenea, căsătoria exclusiv ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie.

În clasamentul celor mai prietenoase națiuni din Europa la adresa comunității LGBT, întocmit de ILGA-Europa în cadrul indexului „Rainbow Europe” din acest an, Rusia ocupă penultimul loc.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News