Lucrurile au stat aşa: pe 30 aprilie, o probă recoltată de la o bovină sacrificată, într-un abator autorizat, a prezentat rezultat pozitiv la testarea pentru supravegherea encefalopatiei spongiforme bovine (ESB). Nici unul din animalele sacrificate care au intrat în contact cu acea carne nu a ajuns însă la vânzare, iar autorităţile au subliniat că acest caz a fost izolat şi că în România nu a fost înregistrat nici un caz de formă clasică sau atipică de encefalopatie spongiformă bovină, din 1995. Mai mult, cazul este încă în curs de investigare ştiinţifică. “Sănătatea publică nu este şi nu a fost pusă în pericol în nici un moment, întrucât carcasele de bovină din grupele susceptibile se comercializează numai după primirea rezultatelor de laborator pentru ESB. De asemenea, au fost instituite măsuri de restricţie privind circulaţia animalelor, conform regulamentelor europene în vigoare”, a subliniat comunicatul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din România.
Se respectă standardele UE
Iar cei implicaţi direct în industria alimentară sunt de aceeaşi părere. “Cel mai probabil, anunţul Rusiei e o nouă verigă în lanţul de făcături antiromâneşti. Acum e însă mai încărcată de tentă politică”, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). Şi, în timp ce actualul ministru al agriculturii Daniel Constantin nu a fost de găsit, un fost ministru secretar de stat la Agricultură îi înfierează pe ruşi. “E o decizie exclusiv politică luată de Rusia. Vrea să-şi arate muşchii faţă de Uniunea Europeană. Oricum noi ne supunem standardelor internaţionale”, ne-a declarat actualul deputat Valeriu Steriu.

Ne avertizează cu privire la scutul antirachetă

După expirarea armistiţiului de pace dintre Ucraina şi separatiştii ruşi, violenţele dintre aceştia au fost reluate. Militanţii proruşi din estul Ucrainei au tras cu obuze de mortier asupra unui post de frontieră, în noaptea de marţi spre miercuri, omorând un grănicer şi rănind alţi patru. Aproximativ 20 de obuze au fost trase din cătunul Markino, situat la postul de frontieră Novoazovsk, în regiunea Doneţk. Totodată, ieri dimineaţă, tiruri de artilerie aveau loc în zona oraşului Doneţk. Tot ieri, Rusia a avertizat România, Polonia şi Turcia cu privire la scutul antirachetă, afirmând că vor deveni ostaticele practicilor americane iresponsabile. l

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News