Rusia a început să trimită tancuri vechi, de fabricație sovietică, pe frontul din Ucraina, într-o încercare disperată de a compensa pierderile sale uluitoare în materie de artilerie, au explicat pentru The Moscow Times experții militari, care spun că soluția este doar parțial eficientă.

Potrivit proiectului olandez OSINT Oryx, care monitorizează mișcările de echipament militar pe câmpul de luptă din Ucraina, Rusia a pierdut până la 31 mai peste 2.000 de tancuri din cele 3.000 pregătite de luptă din dotarea sa inițială.

Pe măsură ce aceste pierderi s-au acumulat – și pentru că nu are capacitatea de a recondiționa tancuri mai moderne în ritmul necesar – Moscova a scos din ce în ce mai mult din depozite și a adus în prima linie a frontului tancuri învechite din epoca sovietică – T-54, T-55 și T-62, într-un moment în care Ucraina primește artilerie tot mai avansată de la aliații săi occidentali.

Aceste tancuri sunt prost echipate: sistemul optic, sistemele de supraveghere și sistemul de tragere sunt depășite, protecția împotriva armamentului antitanc modern este inadecvată.

Prin urmare, Rusia a folosit în mare parte aceste tancuri drept substitut pentru artileria autopropulsată. În unele cazuri, tancurile vechi au fost încărcate cu explozibili și folosite ca vehicule kamikaze.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

„Pot teroriștii să folosească o mașină plină cu explozibili pentru a ataca oameni? Știm că pot. Poate o armată care se degradează din punct de vedere organizatoric, transformându-se într-un conglomerat de formațiuni neregulate, să folosească echipamente încărcate cu explozibili, așa cum a făcut ISIS? Ei bine, face acest lucru de un an”, a declarat pentru publicația independentă rusească expertul militar independent Pavel Luzin, cu referire la strategia forțelor Moscovei.

Din muzeu pe câmpul de luptă

Vestea reabilitării tancurilor muzeu T-54/55 pentru serviciul militar activ a apărut pentru prima dată la sfârșitul lunii martie, când pe rețelele sociale au circulat clipuri în care vehiculele învechite erau transportate pe calea ferată.

Anterior, Rusia trimisese pe front și tancurile T-62, de asemenea pensionate de ani buni.

Inițial, experții au presupus că Rusia recurgea la astfel de măsuri pentru a compensa pierderile considerabile de tancuri pe care le-a suferit.

Moscova a găsit însă o altă modalitate de a-și face tancurile învechite utile pe linia frontului – deși într-un mod neortodox. Concret, a folosit aceste tancuri în locul artileriei sale autopropulsate, care a suferit, de asemenea, pierderi semnificative, a declarat Luzin.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

Expertul a explicat că tancurile au astfel o durată de viață limitată pe câmpul de luptă.

„Durata de viață a țevii unui tanc este de trei până la patru ori mai scurtă decât cea a țevii unui tun de artilerie. De exemplu, T-62 poate trage în cel mai bun caz 500-600 de obuze cu explozibil puternic. În acest rol, T-62 și T-55 sunt consumabile”, a explicat Luzin.

Situația a fost verificată pe câmpul de luptă.

În timp ce forțele ucrainene își continuau contraofensiva în regiunea Zaporojie, militarii au întâlnit linii defensive rusești fortificate cu tancuri T-62 și T-54/55, parțial îngropate și transformate efectiv în poziții de tragere pe termen lung controlate de la distanță, a declarat expertul ucrainean Vladislav Selezniov.

Canalul pro-rusesc Telegram Military Informant a relatat, de asemenea, despre desfășurarea de tancuri vechi în locul artileriei autopropulsate. Canalul a publicat chiar un clip video care prezintă utilizarea tancurilor T-62 în acest mod.

Nu ar fi neapărat prima utilizare a tancurilor în acest fel. Azerbaidjanul a desfășurat, de asemenea, tancuri T-55 ca artilerie autopropulsată în timpul celui de-al doilea război din Karabah din 2020, în ciuda faptului că aceste vehicule fuseseră scoase oficial din uz.

Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO

Astfel de tactici nu pot înlocui totuși artileria specializată, au explicat experții. Din cauza caracteristicilor de proiectare, tancurile nu pot trage la aceleași distanțe precum tunurile autopropulsate. Rusia este astfel obligată să își păstreze tancurile vechi în apropierea liniei frontului, unde devin ținte vulnerabile pentru artileria ucraineană.

Deși depozitele rusești au un număr mai mare de tancuri T-72 și T-80, mai moderne, recondiționarea lor dificilă împiedică reintegrarea rapidă pe linia frontului. Experții estimează că doar 60-90 de astfel de tancuri pot fi restaurate în fiecare lună, în vreme ce Rusia pierde lunar în jur de 150 de tancuri.

Există, de asemenea, o penurie de electronice importate din cauza sancțiunilor internaționale, ceea ce înseamnă că ultima versiune a tancului T-72 nu a fost echipată cu sisteme avansate de imagistică termică franceze, ci cu alternative rusești inferioare.

Patru tunuri rusești distruse pentru fiecare tun ucrainean pierdut

Forbes, citând experți independenți, a concluzionat că Rusia pierde „războiul artileriei” împotriva Ucrainei, înregistrând pierderi semnificative la acest capitol de la începutul contraofensivei Kievului, în iunie.

Armata ucraineană a dat dovadă de o eficiență ridicată în lupta împotriva artileriei, au declarat sursele Forbes, care estimează că, pentru fiecare tun autopropulsat pierdut, forțele Kievului distrug patru tunuri rusești.

Drept urmare, este probabil ca Rusia să se bazeze din ce în ce mai mult pe tancurile învechite, pentru a înlocui artileria distrusă.

Folosite în scopul lor inițial, de tancuri de luptă, modelele vechi T-62 nu au avut succes. Rusia a făcut o încercare, echipând un număr de tancuri T-62 cu protecție dinamică împotriva rachetelor antitanc și cu sisteme de imagistică termică, pentru a spori capacitatea de supraviețuire a echipajului.

Cu toate acestea, aceste vehicule învechite nu au reușit să obțină niciun succes semnificativ și au fost distruse cu ușurință de armele antitanc. Unele dintre aceste tancuri au fost utilizate pe câmpul de luptă fără nicio protecție suplimentară și, prin urmare, au suferit pierderi grele.

În timpul contraofensivei Ucrainei din regiunea Herson, din toamna anului 2022, cele mai multe tancuri T-62 pierdute de Rusia au fost capturate, nu distruse. Se pare că echipajele rusești au abandonat aceste tancuri învechite, nedorind să intre în luptă cu vehicule atât de vulnerabile.

Luzin a sugerat că folosirea acestor tancuri drept vehicule kamikaze este, de asemenea, un indiciu al reticenței tanchiștilor ruși de a lupta folosind vehicule învechite și nesigure.

„Puneți-vă în locul soldatului. Primești ordinul de a ataca, dar nu dorești să îl execuți. Așadar, încarci tancul cu explozibili, îl trimiți înainte, șoferul activează accelerația la maxim, blochează pedala de accelerație, sare din tanc, iar tancul explodează pe drum”, a declarat expertul pentru The Moscow Times.

„Raportezi: «Am desfășurat ofensiva, am pierdut un tanc, dar am salvat

echipajul, și ne-am retras. Suntem în imposibilitatea de a lansa un atac». Și mai bine, în zilele următoare, nu primiți niciun ordin nou”, explică el.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (8)

mariussorin75   •   18.07.2023, 14:12

Rusia pierde dar totusi castiga teren...depinde cine spune povestea, ca de obicei realitatea e pe undeva la mijloc

durban22   •   18.07.2023, 12:20

Folosesc intai stocul vechi ca sa aiba loc sa improspateze cu marfa noua!credeti ca fabricile rusesti de armament stau in somaj?. NUUU!.

    floris   •   18.07.2023, 12:38

    durban22   •  18.07.2023, 12:20

    Folosesc intai stocul vechi ca sa aiba loc sa improspateze cu marfa noua!credeti ca fabricile rusesti de armament stau in somaj?. NUUU!.

    tu chiar crezi ca rusii pot produce armament fara sa stie serviciile secrete occidentale cantitatea ? sau crezi ca o racheta performanta se face chiar peste noapte ? au si ei probleme de stocuri la fel ca si nato, fii sigur. Nu are nimeni arme fara numar, vorba cantecului. Momentan consuma mai mult decat produc si rusii si ucrainenii , asta e clar. Ar putea produce mult mai mult si rusii si europenii daca ar trece economiile in regim de razboi, dar asta inseamna dezastru pentru populatie, inflatie, foamete, si alte rele.

ex_nihilo   •   18.07.2023, 11:42

Fiind vorba de experți militari și nu numai, io dacă mi-aș lua leafa de pe la Pentagon sau chiar de la Forbes - că-i articolul lor - probabil c'aș trata pasajul de mai jos cu ceva mai multă atenție: "La sfârșitul stăpânirii lor, când păcătoșii vor fi umplut măsura nelegiuirilor, se va ridica UN ÎMPĂRAT fără rușine și VICLEAN. El va fi tare, dar nu prin puterea lui însuși; el va face pustiiri de necrezut, va izbuti în tot ce va începe, VA NIMICI PE CEI PUTERNICI […]" (Biblia, VT, Daniel 8:23-24). Păi dacă scrie acolo că "va fi viclean" - înseamnă că cel puțin n-ar trebui să-l crezi în demersurile lui (să nu zicem c'ar trebui să te aștepți la o astfel de mutare) nu? Dar, probabil aerul condiționat, îi mai toropește uneori și pe cei în cauză - mai ales pe canicula asta…

    VolodimirZelenski   •   18.07.2023, 16:22

    ex_nihilo   •  18.07.2023, 11:42

    Fiind vorba de experți militari și nu numai, io dacă mi-aș lua leafa de pe la Pentagon sau chiar de la Forbes - că-i articolul lor - probabil c'aș trata pasajul de mai jos cu ceva mai multă atenție: "La sfârșitul stăpânirii lor, când păcătoșii vor fi umplut măsura nelegiuirilor, se va ridica UN ÎMPĂRAT fără rușine și VICLEAN. El va fi tare, dar nu prin puterea lui însuși; el va face pustiiri de necrezut, va izbuti în tot ce va începe, VA NIMICI PE CEI PUTERNICI […]" (Biblia, VT, Daniel 8:23-24). Păi dacă scrie acolo că "va fi viclean" - înseamnă că cel puțin n-ar trebui să-l crezi în demersurile lui (să nu zicem c'ar trebui să te aștepți la o astfel de mutare) nu? Dar, probabil aerul condiționat, îi mai toropește uneori și pe cei în cauză - mai ales pe canicula asta…

    Tu crezi ca expertii militari citesc Biblia?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI