Unul dintre cei mai importanți experți a declarat, totuși, că este neobișnuit și surprinzător faptul că atacatorii au format și executat un plan de evadare în loc să continue masacrul până în momentul în care ar fi fost împușcați.

Statul Islamic, cunoscut și sub numele de SI sau ISIS, a emis comunicate în care revendică responsabilitatea pentru atacul de vineri seară, în urma căruia anchetatorii ruși au anunțat că cel puțin 133 de persoane au fost ucise, și a publicat o fotografie cu presupușii atacatori.

Rusia nu a spus cine crede că se află în spatele sângerosului atac, dar a afiramt – fără a furniza dovezi – că autorii au avut contacte în Ucraina. Oficialii ruși susțin că atacatorii au fugit cu o mașină și au fost capturați câteva ore mai târziu în apropierea graniței cu Ucraina. Kievul, care se apără în fața invaziei ruse lansate în 2022, a negat categoric orice implicare.

Adam Dolnik, un expert ceh în securitate care a studiat atacurile islamiste din trecut din India, Kenya, Rusia și din alte părți, a declarat că revendicarea Statului Islamic pare credibilă, deși „acest lucru nu îi va împiedica pe ruși să folosească acest lucru pentru agenda lor de politică externă față de Ucraina și Occident”.

Dolnik a spus, într-un interviu telefonic acordat Reuters, că atacurile comise de bărbați înarmați sunt un modus operandi tipic în ultimii ani pentru ISIS și al-Qaida.

El a precizat că Statul Islamic are un palmares de atacuri anterioare împotriva Rusiei, inclusiv atentatul cu bombă din 2015 din avionul care se îndrepta din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh către Sankt Petersburg, precum și atacul din 2022 asupra ambasadei ruse din Kabul. La începutul acestei luni, FSB (fostul Kgb) a anunțat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova plănuit de ISIS-K, o filială a grupării jihadiste.

„Dacă aliniem toate aceste lucruri împreună, atunci cred că este complet de acceptat faptul că acesta ar fi un atac al ISIS”, a spus expertul.

Singurul element neobișnuit a fost faptul că autorii au reușit să fugă, a spus el – spre deosebire de atacurile tipice ale militanților islamiști, în care autorii intră pregătiți să moară și se așteaptă să fie împușcați la final de forțele de securitate.

Viziune „limitată”

Executarea atacului și evadarea lor a arătat un grad ridicat de planificare și coordonare, având în vedere că, în astfel de situații, atacatorii înarmați rămân captivi ai unei „viziuni limitate” și sfârșesc izolați de complicii lor, a spus Dolnik.

„Dacă au fost suficient de coordonați pentru a reuși să evadeze cu toții împreună, deodată, asta pentru mine spune povestea unui atac foarte bine planificat și a unei coordonări puternice între atacatorii individuali”, a mai explicat el.

Yassin Musharbash, un jurnalist german și specialist în domeniul securității, a declarat că limbajul, conținutul și canalele de comunicare care au fost folosite pentru revendicarea responsabilității arată că revendicarea a venit cu siguranță din partea Statului Islamic.

Într-o postare pe rețeaua de socializare X, el a spus că acest lucru nu înseamnă că este adevărat din punct de vedere al faptelor că gruparea a comis atacul, dar că acest lucru este plauzibil.

În trecut, se știe că organizațiile militante au fost cunoscute pentru a revendica unor atacuri comise de alții, dacă acestea se potrivesc cu țintele lor preferate și cu obiectivele lor de propagandă.

ISIS are o motivație puternică pentru a lovi Rusia, care a intervenit împotriva grupării în războiul civil din Siria în 2015 de partea președintelui Bashar al-Assad.

„ISIS-K a făcut o fixație asupra Rusiei în ultimii doi ani, criticându-l frecvent pe Putin cu privire la propaganda lui”, a declarat Colin Clarke de la Soufan Center, un grup de cercetare cu sediul la New York. Ramura ISIS-K a Statului Islamic a apărut în 2014 în Afganistan.

Michael Kugelman, de la Wilson Center, care-și are sediul la Washington, a declarat că ISIS-K „vede Rusia ca fiind complice la activități care îi oprimă în mod regulat pe musulmani”.

Peter Neumann, un alt specialist german în securitate, a declarat că revendicarea responsabilității, modul de operare, presupusa implicare a unor bărbați înarmați musulmani din fosta Asie Centrală sovietică și faptul că Statele Unite au avertizat cu privire la un atac „extremist” iminent în Rusia conduc, împreună, spre Statul Islamic.

Foto: Profimedia Images

Urmăriți LIVETEXT Atac terorist la Moscova: Bilanțul deceselor a urcat la 133 de morți. Putin declară zi de doliu național și promite răzbunare

 
 

Urmărește-ne pe Google News