Cei doi au transmis o emisiune de actualități pe canalul lor comun de pe YouTube din țara vecină, Georgia, de când postul TV nu mai emite.
Plecarea lor din Rusia a avut loc după ce președintele Vladimir Putin a semnat o lege care impune o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea de știri „false” despre armată, făcând practic ilegală criticarea invaziei ruse în Ucraina.
Dozhd a fost una dintre numeroasele instituții de presă ai căror lideri au luat decizia de a-și înceta activitatea.
„Pagina din istoria modernă a Rusiei numită jurnalism independent a fost întoarsă”, a declarat, pentru Reuters, Tikhon Dzyadko, redactorul-șef al Dozhd, într-un studio de televiziune sărăcăcios din Georgia, una dintre cele câteva țări din care intenționează să transmită.
O transmisiune live pe care au făcut-o săptămâna trecută a avut peste 92.000 de vizualizări, permițându-le să se conecteze cu o parte din publicul lor pe una dintre puținele platforme online care nu a fost blocată de autorități. Liderii ruși susțin că persoanele care îi critică servesc un Occident ostil.
Dar după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie, Dozhd a atras aproximativ 25 de milioane de vizualizări zilnice, deși canalul a fost desemnat „agent străin” de către autorități încă de anul trecut.
Kremlinul descrie intervenția sa din Ucraina ca fiind „o operațiune militară specială” și acuză presa care îi critică acțiunile că urmărește să distrugă Rusia.
Lansat în 2010, postul Dozhd, cunoscut sub numele de TV Rain în limba engleză, a fost o sursă populară de știri despre protestele în masă care au urmat arestării criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi, și despre alte evenimente care nu au fost acoperite de televiziunea de stat.
Canalul de televiziune intenționează să-și reia emisia din orașe precum Tbilisi, Riga și Amsterdam în următoarele câteva săptămâni.
Deși multe aspecte ale relansării nu au fost încă stabilite – inclusiv data și formatul exact – Ekaterina Kotrikadze spune că Dozhd aspiră să fie „o adevărată problemă pentru propaganda rusă”.
„Vrem să le dăm mari bătăi de cap”, a spus Kotrikadze, directoarea de știri a postului.
„Cortina de Fier”
În timp ce Dozhd se pregătește să emită din nou, canalul se confruntă cu două provocări majore: să ajungă la o audiență rusă care a devenit din ce în ce mai izolată și să relateze în siguranță din interiorul țării, în ciuda restricțiilor.
„Avem mulți spectatori pentru că văd link-uri pe Facebook sau Twitter”, a spus Tikhon Dzyadko. „Dar de când Facebook și Twitter au fost blocate, chiar dacă oamenii folosesc VPN-uri (rețele virtuale private), audiența este din ce în ce mai mică”, a precizat redactorul-șef al postului TV.
Facebook și Twitter sunt oficial interzise pe teritoriul Rusiei, dar încă pot fi accesate prin intermediul VPN-urilor.
Dzyadko se teme că unii telespectatori ai Dozhd au umplut golul lăsat de absența canalului cu conținut din presa de stat. Pentru Kotrikadze, o mare parte din succesul relansării va depinde de găsirea tonului potrivit în reportajele despre Rusia realizate din exterior.
„Cum ar trebui să vorbești cu cei care încă mai cred că așa-numita «operațiune militară specială» este un lucru corect?”, a spus ea, referindu-se la termenul folosit de autoritățile ruse pentru a descrie intervenția militară a Rusiei în Ucraina. „Vreau să înțeleg ce gândesc. Și vreau să vorbesc cu ei”, a explicat Kotrikadze.
Kremlinul dă vina pe țările occidentale – care au impus sancțiuni de amploare împotriva Moscovei și au restricționat canalele rusești de știri de când a început invazia din Ucraina – pentru problemele cu care se confruntă presa independentă din Rusia.
Dzyadko își amintește că părinții săi ascultau emisiunile străine de la Radio Europa Liberă din Moscova în perioada sovietică și spune că telespectatorii Dozhd vor avea în curând o experiență similară.
„Nu am nicio îndoială că va exista o modalitate de a trece de această cortină de fier mediatică din Rusia”, a afirmat el.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia