Vladimir Putin  a călătorit anul acesta în capitala nord-coreeană Phenian, mai devreme, pentru a semna un pact de apărare cu Kim Jong-un. Kremlin a devenit dependent de acest stat autoritar izolat, pentru a menține câștigurile în estul Ucrainei, susțin sursele de informații.  

Multe dintre obuze ar fi defecte, însă cantitatea mare le-a permis, totuși, rușilor să facă progrese constante. Recent, au capturat și orașul strategic ucrainean din est, Vuhledar. 

Vladimir Putin (stânga) și Kim Jong-un în timpul unei vizite a liderului rus la Phenian Foto: Profimedia

„Problema noastră cea mai mare dintre toți acești aliați ai Rusiei este Coreea de Nord”

În luna septembrie, Kyrylo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a făcut o avertizare cu privire la faptul că transporturile de obuze nord-coreene înclină balanța războiului în favoarea Rusiei.  

„Problema noastră cea mai mare dintre toți acești aliați ai Rusiei este Coreea de Nord. Pentru că, având în vedere volumul de produse militare pe care le furnizează, acestea afectează de fapt intensitatea luptelor”, a declarat el. 

Aliații Rusiei păreau reticenți să furnizeze activ arme Moscovei, în primii ani ai războiului. Cu toate acestea, eforturile lui Vladimir Putin de a construi o coaliție anti-occidentală par să dea roade și au un impact pe câmpul de luptă. 

În septembrie, The Times a dezvăluit faptul că Iranul a trimis 200 de rachete balistice în Rusia. China a asistat și găzduit o companie rusă de apărare, în construirea de drone cu rază lungă de acțiune. Oficialii occidentali cred că există ,,dovezi clare” că un rol tot mai activ este jucat de China.  

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Rusia suferă o rată ridicată de pierderi

Rusia suferă o rată ridicată de pierderi, în ciuda câștigurilor recente. Oficialii occidentali au evaluat pierderea a 1.200 de soldați pe zi, în Ucraina. Aceasta include 480 de pierderi zilnice în bătălia pentru Pokrovsk, orașul-cheie din Donetsk, care pare din ce în ce mai vulnerabil la capturarea de către ruși. Generalii ruși pare că nu pot recuceri simultan teritoriul din jurul Kursk și să captureze Pokrovsk, fără mobilizare în masă. Putin pare reticent să facă acest lucru de teama unei reacții politice. „Ar putea mobiliza dacă ar vrea. Aleg să nu o facă”, a spus un oficial occidental. 

Șansele unor discuții de încetare a focului în Ucraina, în viitorul apropiat, au fost minimizate de oficial, în ciuda faptului că Trump insistă că ar negocia un acord pentru a pune capăt războiului dacă va câștiga în noiembrie alegerile în Statele Unite. 

„Nu vedem niciun semn că Putin renunță la obiectivul său principal, care este subjugarea suveranității Ucrainei. Nu văd nicio perspectivă pentru o negociere în viitorul apropiat”, a spus oficialul. 

Urmărește-ne pe Google News