Cuprins:
Daunele pe care le pot provoca dronele termobarice
În timp ce focoasele termobarice ar fi fost utilizate anterior de Rusia în Ucraina în cazul rachetelor, utilizarea lor la drone de atac ar marca o escaladare a utilizării focoaselor. Focoasele termobarice creează un val de înaltă presiune și căldură care poate distruge pereți groși, a raportat AP.
Dronele de atac termobarice ar provoca daune care ar fi „pur și simplu terifiante” pentru populația civilă, inclusiv pneumotorax și leziuni cerebrale, potrivit unei surse la curent cu producția de drone rusești. Cu toate că sunt controversate, munițiile termobarice nu sunt interzise în temeiul dreptului internațional.
Conform investigației realizate de AP, armele termobarice ar fi desfășurate împreună cu dronele „momeală” care au rolul de a copleși apărarea aeriană ucraineană. Dronele momeală au fost utilizate periodic în ultimele luni, trupele ruse lansând mai multe atacuri cu drone asupra orașelor ucrainene.
Dronele termobarice ar fi produse în prezent în Zona Economică Specială Alabuga din Rusia, în Tatarstan.
Dovezi „convingătoare” privind producția chineză „de ajutor letal” pentru Rusia
În ultimele luni, Iranul și China au continuat să furnizeze componente pentru dronele de atac rusești. Agenția de presă Reuters a raportat la 25 septembrie, citând surse europene de informații, că Rusia a stabilit în secret un program de dezvoltare și producție în China pentru dronele de atac care ar urma să fie folosite în războiul din Ucraina.
De asemenea, Iranul a produs constant drone de tip Shahed pentru a fi utilizate de Rusia în Ucraina de la începutul războiului la scară largă.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, ar fi adus la cunoștința națiunilor europene că există dovezi „convingătoare” privind producția chineză „de ajutor letal” pentru Rusia, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE din 18 noiembrie, a relatat cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, citând trei oficiali UE.