Forțele rusești și-au folosit avantajul numeric pentru a obține mici câștiguri teritoriale de-a lungul frontului estic din Ucraina în ultimele săptămâni, determinând autoritățile ucrainene să ia în considerare o nouă mobilizare, a până la 500.000 de soldați, pentru anul viitor.
Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat săptămâna aceasta că nu vede nicio alternativă la o mobilizare pe scară largă pentru a compensa pierderile Ucrainei.
Iar președintele Volodimir Zelenski a declarat și el că șefii armatei sale i-au cerut să mobilizeze 450.000 – 500.000 de oameni.
„Aceasta este o cifră serioasă”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, Zelenski, adăugând că înainte de o decizie finală, autoritățile trebuie să elaboreze un plan de bătaie.
Deși mulți ucraineni nu au fost încă înrolați în armată, autoritățile sunt reticente în a recurge la recrutarea în masă, de teamă să nu stârnească tensiuni sociale.
„Începem să pierdem teritoriile cucerite cu greu în vară”
Recent, trupele rusești s-au apropiat de orașul Avdiivka, un bastion ucrainean din regiunea Donețk.
Cucerirea Avdiivka ar fi un succes strategic pentru Rusia, orașul fiind un punct de sprijin al apărării ucrainene în regiune. În plus, asta ar reprezenta o lovitură pentru moralul Kievului.
Localitatea este un simbol al rezistenței, după ce a rămas sub control ucrainean la aproape un deceniu de când forțele susținute de Rusia au încercat pentru prima dată să o cucerească, în 2014.
Progresele recente ale Rusiei în apropiere de Avdiivka, precum și în jurul altor orașe precum Kupiansk, Bahmut și Marinka, sunt, de asemenea, o dovadă în plus că Rusia a preluat cu fermitate inițiativa pe o mare parte a câmpului de luptă, după ce șeful armatei ucrainene a recunoscut, luna trecută, că contraofensiva de vară a țării sale a intrat în impas.
Rusia face acest progres într-un moment critic pentru guvernul de la Kiev. Luptele politice interne de la Washington și din UE au blocat livrarea pachetelor de ajutor militar și financiar de care Ucraina spune că are nevoie cu disperare pentru a-și menține apărarea.
„În prezent, situația de pe linia frontului este dificilă și se deteriorează treptat”, a declarat pentru New York Times Iehor Cernev, vicepreședintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Parlamentul ucrainean.
„Fără muniție americană, începem să pierdem teritoriile care au fost cucerite cu greu în această vară”, a spus el.
Pierderi grele în ambele tabere
Vineri, premierul olandez demisionar Mark Rutte a anunțat că guvernul său se pregătește să trimită Ucrainei un prim lot de 18 avioane de luptă F-16, pentru care Ucraina face lobby de mult timp și pe care piloții ucraineni au început deja să se antreneze.
Ucraina a susținut că avioanele ar putea să o ajute să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei în unele părți ale câmpului de luptă.
Vineri, forțele aeriene ucrainene au anunțat de asemenea că au doborât trei avioane de vânătoare-bombardament supersonice rusești Su-34 care operează pe frontul de sud. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.
De la lansarea operațiunilor ofensive în apropierea Avdiivka în octombrie, Rusia a câștigat în total aproximativ 11 kilometri în toate direcțiile din jurul orașului, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.
„Dar asta i-a costat scump”, a declarat miercuri Oleksandr Ștupun, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, la televiziunea națională. El a precizat că Rusia a suferit 25.000 de victime în decurs de două luni, majoritatea în jurul Avdiivka.
Deși aceste cifre nu au putut fi verificate în mod independent, agenția de informații militare a Marii Britanii a declarat luna trecută că Rusia se confruntă probabil cu cea mai mare rată de pierderi de până acum și că bătălia pentru Avdiivka a fost probabil motivul.
Trupele ucrainene au suferit, de asemenea, pierderi grele.
Oricum, câștigurile treptate Rusiei se bazează în mare parte pe forța numerică. „Aș spune că mottoul atacurilor lor este «Avem mai mulți oameni decât aveți voi muniție, gloanțe, rachete și obuze»”, a explicat pentru cotidianul american Tihîi, un maior care luptă în Garda Națională ucraineană din Avdiivka.
„Mizele sunt mici, iar progresele sunt minime”
Ofensiva Moscovei în est a constat într-o serie de atacuri localizate care urmează un arc ce se întinde de la Kupiansk, în nord, până la Marinka, la aproape 200 de kilometri în sud.
Kupiansk, care a fost eliberat de sub ocupația rusă anul trecut, rămâne deocamdată sub control ucrainean. Dar luni de bombardamente intense au devastat orașul, iar forțele rusești au atacat fără încetare dinspre nord și est, ciugulind teritoriul ucrainean în timp ce încercau să ajungă la periferia orașului.
În Avdiivka, un punct fierbinte în bătălia pentru oraș este o zonă industrială situată la est.
Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington, a declarat luna trecută că forțele rusești au avansat în partea de est a zonei. Imagini geolocalizate sugerează că acestea au cucerit acum cea mai mare parte a acesteia.
Thibault Fouillet, director adjunct al Institutului pentru Studii Strategice și de Apărare, un centru de cercetare francez, a declarat că ambele părți sunt acum blocate în lupte sângeroase și neconcludente – o situație pe care a comparat-o cu Primul Război Mondial, când sute de mii de soldați au fost aruncați pe câmpul de luptă pentru a cuceri și apăra mici porțiuni de teren.
Operațiunile ofensive brutale ale Rusiei, de la Bahmut, la începutul acestui an, până la Avdiivka, în prezent, i-au permis să cucerească mai mult teritoriu decât a pierdut în 2023, potrivit unei analize recente a Ministerului Apărării din Estonia.
Dar, ca în cazul succeselor limitate ale Ucrainei, niciunul dintre aceste câștiguri nu a schimbat în mod fundamental raportul de forțe de-a lungul unei linii de front care abia s-a mișcat în acest an.
Fouillet a declarat că fiecare parte salută acum cel mai mic câștig ca fiind un succes strategic în scopuri politice. „În realitate”, a adăugat el, „mizele sunt mici, iar progresele sunt minime”.