IEMZ Kupol, o subsidiară a companiei ruse de armament, de stat, Almaz-Antey, a dezvoltat și testat în zbor un nou model de dronă numit Garpiya-3 (G3), în China, cu ajutorul specialiștilor locali, după cum reiese dintr-un raport pe care Kupol l-a trimis Ministerului rus al Apărării la începutul acestui an.

Ulterior, Kupol a informat instituția rusă că a putut produce drone, inclusiv G3, într-o fabrică din China, astfel încât armele să fie desfășurate în „operațiunea militară specială” din Ucraina, termenul folosit de Moscova pentru invazia din țara vecină.

G3 poate parcurge aproximativ 2.000 km cu o sarcină utilă de 50 kg, potrivit rapoartelor Kupol către minister.

Mostre de model G3 și alte câteva modele de drone fabricate în China au fost livrate Kupol în Rusia pentru testare, cu implicarea experților chinezi, au mai precizat sursele. Documentele nu identifică specialiștii chinezi în drone implicați în proiect, iar Reuters notează că nu a putut determina identitatea acestora.

Kupol a preluat șapte drone militare fabricate în China, inclusiv două G3, la sediul său din orașul rus Izhevsk, reiese din facturi trimise Kupol, în vară, de o firmă rusă despre care cele două surse europene de informații au spus că servește ca intermediar cu furnizorii chinezi.

Facturile consultate de Reuters, dintre care una solicită plata în yuani chinezești, nu precizează datele de livrare și nu identifică furnizorii din China.

Cele două surse de informații au spus că livrarea mostrelor de drone către Kupol a fost prima dovadă concretă pe care agenția a găsit-o că UAV-uri fabricate în China au fost livrate Rusiei de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

Precizările Chinei

Ministerul de Externe al Chinei a declarat pentru Reuters că nu cunoaște un astfel de proiect, precizând că Beijingul are măsuri stricte de control asupra exportului de drone sau vehicule aeriene fără pilot (UAV).

Rapoartele Kupol către minister nu conțin locații precise în legătură cu proiectul, iar Reuters precizează că nu a putut determina dacă Ministerul Apărării a dat companiei undă verde pentru a continua cu producția în serie propusă.

China a negat în mod repetat că statul sau companiile chineze au furnizat Rusiei arme pentru a fi folosite în Ucraina, declarând că țara rămâne neutră. Răspunzând întrebărilor legate de proiectul Rusiei, Ministerul de Externe de la Beijing a declarat că poziția Chinei prezintă un contrast față de alte națiuni cu „standarde duble în ceea ce privește vânzările de arme”, care „au pus paie pe foc în criza ucraineană”.

China, expusă sancțiunilor occidentale, dacă proiectul Rusiei se confirmă

În acest context, Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice, un grup de experți din domeniul apărării, cu sediul la Londra, a declarat că, dacă va fi confirmată, livrarea de UAV-uri din China către Rusia ar fi o dezvoltare semnificativă.

„Dacă te uiți la ceea ce se știe că a livrat China până acum, au fost în mare parte bunuri cu dublă utilizare – au fost componente, subcomponente, care ar putea fi folosite în sisteme de arme. Asta este ceea ce a fost raportat până acum. Dar ceea ce nu am văzut cu adevărat, cel puțin din sursa deschisă, sunt transferuri documentate ale întregilor sisteme de arme”, a spus Hinz pentru Reuters.

Pe de altă parte, Samuel Bendett, de la Center for a New American Security (CNAS), un grup de specialiști cu sediul la Washington, a spus că Beijingul va ezita să se expună sancțiunilor internaționale pentru a ajuta mașina de război a Moscovei și că este nevoie de mai multe informații pentru a stabili că China găzduiește producția de drone militare rusești.

„Ca o fabrică să existe oficial, care construiește UAV-uri pentru ruși, expune China la unele dintre efectele mai severe ale sancțiunilor, așa că nu este clar în ce măsură China ar fi dispusă să se expună”, a declarat Bendett.

Săptămâna trecută, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce au spus că este sprijinul chinez pentru mașina de război a Rusiei, refuzând să ofere detalii.

Potrivit rapoartelor Kupol trimise Ministerului Apărării, în termen de opt luni, proiectul din China va fi gata să producă un UAV de atac REM 1 proiectat în China, cu o sarcină utilă de 400 kg. Cele două surse europene de informații au spus că acest sistem va fi similar cu drona americană Reaper.

Sursele citate de Reuters au mai afirmat că o altă firmă rusă de apărare, numită TSK Vektor, a acționat ca intermediar între Kupol și furnizorii chinezi, în proiect. Firmele rusești au lucrat cu o companie chineză numită Redlepus TSK Vector Industrial, cu sediul în Shenzhen.

Un document separat, analizat de Reuters, arată planuri care implică Kupol, TSK Vektor și Redlepus de a înființa un centru comun de cercetare și producție de drone ruso-chineze în zona economică specială Kashgar din provincia chineză Xinjiang.

„Baza avansată de cercetare și producție a UAV de 80 de hectare ar putea produce 800 de drone pe an”, se precizează în documentul care poartă siglele celor trei companii, dar care nu prevede un calendar pentru momentul în care baza va fi operațională.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News