Pe 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, Daria Kucherenko a scris pe o bucată de carton „Sunt împotriva războiului” și a protestat singură în centrul orașului său, Ufa. A fost arestată și dusă la secție, unde a fost interogată preț de trei ore, după cum a povestit atunci pentru Libertatea.  

Au trecut 65 de zile, iar viața Dariei a fost complet dată peste cap. A plătit și încă plătește scump pentru curajul ei. Dar spune că nu regretă nimic și nici nu are de gând să renunțe. 

Prețul curajului în Rusia. Cum s-a schimbat viața tinerei protestatare despre care Libertatea a scris în februarie. „În fața apartamentului mă așteptau doi bărbați”
Daria, la primul protest, în prima zi a războiului, pe 24 februarie

Arestată de patru ori până acum

În cele două luni care s-au scurs, Daria a mai fost arestată de încă trei ori, după cum a povestit pentru Libertatea. Prima dată pe 6 martie, când s-a întâlnit cu un amic în Piața Centrală din Ufa. Se anunțase un miting împotriva războiului, dar încă nu se adunaseră oameni. Din senin, polițiștii au început să-i rețină pe toți cei care stăteau lângă o stație de autobuz. 

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

„De mine s-a apropiat un polițist îmbrăcat în civil. M-a prins de brațe, iar un polițist în uniformă m-a prins de picioare. M-au luat pe sus, m-au băgat într-o dubă, unde mai erau și alte persoane. Ne-au dus pe toți la secție”.

După trei ore, în care au fost puse să explice în scris ce făceau în centrul orașului, toate persoanele reținute au primit câte un avertisment și au fost eliberate. 

70 de persoane

au fost reținute în orașul Ufa de la începutul războiului pentru că au protestat. Peste 30 dintre ele au primit amenzi

Pe 11 aprilie, Daria a protestat din nou singură. De această dată, pe bucata de carton era un alt mesaj: „În Ucraina, războiul înseamnă viol și crime. În Rusia, războiul înseamnă sărăcie și represiune”.

„Am stat în jur de 20 de minute, timp în care mai mulți oameni s-au oprit și și-au exprimat solidaritatea, mi-au spus că sunt de acord cu părerea mea”. A fost din nou reținută și dusă la secție, unde a scris o nouă declarație. A fost eliberată mai repede decât de obicei. Însă socotelile cu autoritățile erau departe de a se fi încheiat, după cum avea să afle în scurt timp. 

Prețul curajului în Rusia. Cum s-a schimbat viața tinerei protestatare despre care Libertatea a scris în februarie. „În fața apartamentului mă așteptau doi bărbați”
Daria, la protestul din 11 aprilie

„În fața apartamentului mă așteptau doi bărbați”

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

„În acea seară, împreună cu mai mulți prieteni – și ei se opun războiului și au ieșit la proteste -, am făcut o plimbare prin oraș. M-am întors acasă puțin după miezul nopții. În fața apartamentului mă așteptau doi bărbați. Mi-au spus că lucrează în poliție, la departamentul de urmărire penală, și mi-au cerut să-i însoțesc la secție. M-am speriat, dar nu m-am împotrivit. Am apucat să le trimit prietenilor un mesaj în care le-am dat numărul de înmatriculare al mașinii”, a povestit tânăra. 

Au dus-o la secție. Polițiștii de serviciu i-au vorbit urât și, fără explicații, i-au spus că este suspectată de furt. I-au verificat amprentele. Niciun rezultat. Apoi i-au făcut un test de alcoolemie. Nu băuse nimic. 

„Părea că vor să găsească un motiv pentru a mă ține peste noapte în secție și nu i-au permis avocatului meu să mă vadă. În cele din urmă, după multe ore, am fost acuzată de discreditarea forțelor armate ale Rusiei. Au fost însă nevoiți să mă lase să plec”, spune Daria. 

Și-a pierdut locul de muncă

O săptămână mai târziu a avut loc un proces, care a durat trei ore și în urma căruia a primit o amendă de 30.000 de ruble, echivalentul a 400 de euro. În condițiile în care salariul mediu în orașul în care tânăra locuiește este de 40.000 de ruble pe lună (525 de euro). 

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Prețul curajului în Rusia. Cum s-a schimbat viața tinerei protestatare despre care Libertatea a scris în februarie. „În fața apartamentului mă așteptau doi bărbați”
Daria, la tribunal

Dar Daria nu mai are salariu. Viziunile sale antirăzboi au făcut-o să-și piardă locul de muncă. În ultimii doi ani, tânăra a lucrat pentru cotidianul Kommersant, unul dintre cele mai mari ziare rusești, dedicat economiei și politicii. 

„I-am spus redactorului-șef că vreau să particip la protestul față de războiului din 6 martie, dar el a încercat să-mi interzică să fac acest lucru. Mi-a spus că, dacă fac asta, alți colegi ar putea avea de suferit și chiar ne-ar putea fi închisă redacția. 

Mi-am dat seama că nu pot rămâne într-o redacție care îmi interzice să-mi exprim opiniile, așa că am decis să demisionez.

Daria Kucherenko, jurnalistă: 

„A fi judecat în Rusia este oribil”

De opt ani, de când face presă, Daria a scris despre politică, drepturile omului și a petrecut zeci de ore la tribunal, acoperind diverse procese. Cunoaște destul de bine sistemul judiciar din Rusia, spune ea. 

„A fi judecat în Rusia este oribil. Când mergi în instanță, știi deja care va fi decizia. Judecătorul nu este interesat de argumentele tale. În Rusia, judecătorii nu sunt independenți. În 99% din cazuri iau decizii nu în favoarea cetățenilor, ci în favoarea autorităților sau a statului. Așa s-a întâmplat și în cazul meu”.

În ultimele două luni, Daria Kucherenko a fost de trei ori la tribunal. Nu în calitate de jurnalist, ci de acuzat. „În cazul meu, doi din cei trei judecători au mimat că încearcă să înțeleagă cazul și să ia o decizie corectă. Dar, de fapt, aveau deja sentința dictată. Polițiștii chemați ca martori nu au explicat ce am făcut greșit. Au spus doar că există o lege, că eu am încălcat-o, că au ordin să-i rețină pe cei care nu respectă legea, iar ei au executat acest ordin. Atât și nimic mai mult”.

Am fost tratată ca o criminală. Toată lumea îmi spunea că am comis o crimă, că actul meu pune în pericol siguranța publică. Doar am stat pe stradă cu o bucată de hârtie în mână și mi-am exprimat părerea.

Daria Kucherenko, jurnalistă: 

Amenzi și intimidări

Pentru primul protest, din 24 februarie, Daria a fost amendată cu 10.000 de ruble (134 de euro), sumă pe care a reușit să o achite cu ajutorul donațiilor. „Am primit mult sprijin de la oameni, din Rusia și din străinătate. În două ore, am strâns banii pentru a plăti amenda”. Speră că oamenii o vor ajuta să o plătească și pe a doua, cea de 30.000 de ruble. 

Daria Kucherenko spune că, până acum, nu a primit amenințări directe din partea statului, însă a fost avertizată că poliția și FSB colectează informații despre ea și că va ajunge la închisoare dacă nu se oprește. Intimidările s-au înmulțit. În ultimele săptămâni, diverse canale de Telegram controlate de stat și de FSB au început o campanie de discreditare împotriva ei. 

„Scriu despre mine că sunt plătită de străini pentru a protesta, că vreau să părăsesc Rusia și să obțin azil politic în Europa. Îmi critică înfățișarea, opiniile, mă insultă pentru că sunt feministă și pentru că am părul roz – de parcă ar fi niște crime”.

Prețul curajului în Rusia. Cum s-a schimbat viața tinerei protestatare despre care Libertatea a scris în februarie. „În fața apartamentului mă așteptau doi bărbați”
Daria, alături de avocatul care a reprezentat-o pro bono în instanță

Nu vrea să părăsească Rusia

Daria mărturisește că simte multă anxietate, dar încearcă să-și înfrunte temerile și nesiguranțele cu privire la viitor. „Dacă locuiești în Rusia și te opui războiului, ești în pericol. Înțeleg că în orice moment pot fi arestată și băgată în închisoare. 

Mi-am dat seama că nu îmi este frică să ajung la închisoare pentru opiniilor mele. Sunt pregătită pentru asta. Mi-e teamă doar că voi fi bătută, torturată sau violată. Se practică astfel de lucruri”, spune tânăra. 

Daria recunoaște că s-a gândit de multe ori să părăsească Rusia. I s-a oferit și asistență pentru a ieși din țară. A hotărât să rămână. „Vreau să fiu de folos oamenilor buni care au rămas în Rusia și vreau să fiu jurnalist în țara mea. Este important pentru mine să scriu adevărul despre ceea ce se întâmplă aici”.

Dacă plec, atunci poliția, Kremlinul și guvernul au câștigat. Ei vor ca oameni ca mine să părăsească Rusia. Dar aceasta este țara mea, nu aparține lui Putin și prietenilor săi. Și voi lupta pentru țara mea până la capăt.

Daria Kucherenko, jurnalistă: 

Daria continuă să scrie pentru diverse publicații independente rusești, care sunt blocate în țară, cum ar fi Mediazone. 

„Vreau să rămân om”

Îi înțelege și nu-i judecă pe cei care au ales să fugă din Rusia. În același timp, îi consideră niște privilegiați. „Au putut să plece, au resurse pentru a trăi în afara Rusiei. Trebuie să înțelegem că, în general, poporul Rusiei e sărac. Omul de rând și dacă și-ar dori, n-ar avea bani să părăsească țara. Pe de altă parte, există oameni care, dacă ar fi rămas, ar fi fost închiși. Ei au primit ajutor din străinătate. Și mă bucur că au putut să plece. A rămâne sau nu este o alegere personală. Unii au decis să plece și să-și salveze viețile. Eu aleg să rămân și să lupt aici”.

Ce o ajută să continue lupta cu orice preț? „Știu că dreptatea este de partea mea. Vreau să rămân om. Sunt împotriva violenței și a crimei. Nu pot să tac. Nu fac nimic rău. Mi-e frică, dar am învățat să-mi înfrunt frica. Nu vreau ca oamenii din Ucraina să creadă că toată lumea din Rusia susține războiul. Și vreau ca oamenii din Rusia să știe că nu sunt singuri, că suntem destui cei care nu susțin războiul”.

Dar Daria spune că nu îndeamnă pe nimeni în mod direct să iasă la proteste. „Nu poți să trăiești în Europa și să faci apel la oameni să protesteze în Rusia, pentru că riscurile la care se expun sunt mari. Eu nu spun nimănui să iasă în stradă. Ofer doar exemplul personal”.

Protestele rușilor nu-l vor opri pe Putin

Tânăra nu are mari speranțe că protestele ar putea influența deciziile Kremlinului: „Cred că lui Putin nu-i pasă. El trăiește în propria lume. Dacă sute de mii de oameni ies, violența va fi folosită împotriva lor, vor fi băgați în închisori, iar războiul nu se va opri”.

Să nu credeți că dacă rușii ies să protesteze, războiul se va opri. Poți opri războiul doar dacă Putin este arestat. Rușii nu pot face asta. Oamenii care ies astăzi în stradă o fac dintr-o datorie morală, dar toți înțeleg că războiul nu se va opri datorită protestelor.

Daria Kucherenko, jurnalistă: 

Daria nu-și face iluzii cu privire la viitor câtă vreme președintele Vladimir Putin va rămâne la putere. Spune că deja cei mai mulți dintre ruși sunt obosiți, trăiesc într-o frică permanentă și se luptă cu sărăcia. 

„Mulți și-au pierdut locul de muncă. Prețurile la alimente și medicamente au crescut. Oamenilor le este frică să spună că sunt împotriva războiului, pentru că vecinii, colegii, rudele informează poliția. Statul obligă oamenii să susțină războiul, să meargă la mitinguri în sprijinul războiului.

Trăim într-o stare de teroare psihică. Suntem pregătiți pentru o criză economică. Vom deveni și mai săraci. Mulți pretind că nu se întâmplă nimic și încearcă să-și trăiască viețile ca și până acum. Însă adevărul este că nu cunosc nicio singură familie pe care războiul nu a afectat-o în vreun fel. Războiul ne afectează pe toți”.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI