Rusia nu mai deține controlul deplin în niciuna dintre cele patru provincii ucrainene pe care susține că le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au anunțat că au avansat zeci de kilometri în Herson, în sudul țării, și au făcut noi progrese în est în ultimele zile.

Luni, chiar armata rusă a recunoscut că forțele Kievului au pătruns în regiunea Herson. Forțele Moscovei au admis că armata ucraineană și „unitățile sale superioare de tancuri” au reușit să „pătrundă în adâncul apărării noastre”, în jurul satelor Zoltaia Balka și Alexsandrovka.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că trupele rusești au ocupat ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită în prealabil”.

Comentariile oficialului rus reprezintă o recunoaștere a faptului că ofensiva ucraineană din sudul țării capătă contur, la două luni de la debut. Forțele ucrainene par să fi reușit cel mai important avans în regiune de la începutul războiului, străpungând linia frontului și avansând rapid de-a lungul râului Nipru.

Surse rusești au recunoscut că tancurile ucrainene s-a deplasat de-a lungul malului vestic al râului, recucerind o serie de sate pe parcurs și amenințând liniile de aprovizionare pentru mii de soldați ruși izolați.

Cât a costat nesimțirea lui Iohannis
Recomandări
Cât a costat nesimțirea lui Iohannis

Bloggerii militari ruși au sugerat chiar că avansul Ucrainei a fost spectaculos. Aceștia au afirmat că trupele Kievului au avansat aproximativ 30 de kilometri.

Anton Gerașchenko, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a postat o fotografie cu soldații ucraineni alături de steagul țării, care acoperă o statuie de aur a unui înger. El a precizat că este vorba despre satul Mihailivka, la aproximativ 20 km dincolo de poziția lor anterioară. Următoarea țintă pare să fi fost orașul Berislav, de pe malul Niprului.

Comandant rus demis

Într-un semn al problemelor care afectează comandamentul armatei ruse, se pare că șeful districtului militar vestic, generalul-colonel Alexander Juravliov, a fost demis luni în urma recentelor înfrângeri, potrivit postului de știri RBC, citat de The Guardian.

Districtul său este unul dintre cele cinci care alcătuiesc forțele armate ale Rusiei. Măsura vine în urma criticilor aduse în weekend de președintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al lui Putin, în legătură cu înfrângerea la Lîman.

Rusia pierde teritoriu în toate cele patru provincii „anexate”

Rusia nu mai controlează complet niciuna dintre cele patru provincii ucrainene pe care vineri anunța că le-a anexat „pentru totdeauna”
Patru provincii disputate: cu roșu, zona controlată de Rusia. Cu galben, teritoriul câștigat de Ucraina în ultimele zile Surse: Institutul pentru Studiul Războiului/The Guardian
Problema accesului facil la locuințe în România. Vincze Enikő, activistă pentru dreptate locativă: „Gradul de profitabilitate contribuie masiv la creșterea permanentă a prețurilor” | Interviu
Recomandări
Problema accesului facil la locuințe în România. Vincze Enikő, activistă pentru dreptate locativă: „Gradul de profitabilitate contribuie masiv la creșterea permanentă a prețurilor” | Interviu

„Acest lucru este în mod evident legat de gafele care devin din ce în ce mai greu de ascuns. Kremlinul caută țapi ispășitori”, a declarat un fost oficial al Ministerului rus al Apărării, care a lucrat cu Juravliov.

„Presiunea asupra comandantului forțelor armate ruse, Valeri Gherasimov, nu va face decât să crească”, a adăugat fostul oficial al ministerului apărării.

În ultimul său discurs, Zelenski a respins drept o „farsă” anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean, care include provinciile Herson, Zaporijie, Donețk și Luhansk. Refuzând să-l menționeze pe Vladimir Putin, el a spus că „cineva, undeva” a organizat recent ceea ce el a numit „pseudo-referendumuri”.

„Când steagul ucrainean va fi returnat, nimeni nu-și va mai aminti de farsa rusească cu niște bucăți de hârtie”, a declarat Zelenski.

„Cu excepția, desigur, a agențiilor de aplicare a legii din Ucraina. Pentru că toți cei care sunt implicați în orice elemente de agresiune împotriva statului nostru vor trebui să răspundă pentru asta”, a spus șeful statului.

Zelenski a făcut referire la ceremonia organizată de Putin la Kremlin, alături de cei patru „lideri” numiți de Moscova în regiunile ucrainene ocupate.

Cine a ucis-o pe Geanina? Singurul suspect din anchetă, un profesor de istorie, a fost achitat definitiv, din lipsă de probe
Recomandări
Cine a ucis-o pe Geanina? Singurul suspect din anchetă, un profesor de istorie, a fost achitat definitiv, din lipsă de probe

Putin a declarat la momentul respectiv că teritoriile sunt ale Rusiei „pentru totdeauna” și a spus că va folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a le apăra – o posibilă referire la armele nucleare. Duma de Stat a Rusiei – camera inferioară a parlamentului – a aprobat luni, în mod formal, acest pas.

Kremlinul caută încă granițele provinciilor „anexate”

Strategia Kremlinului s-a destrămat rapid în fața unor înfrângeri rușinoase pe câmpul de luptă și a confuziei cu privire la locul unde se află de fapt noile „frontiere” internaționale ale Rusiei. În weekend, spre exemplu, trupele ucrainene au recucerit orașul Lîman din regiunea Donețk – în teorie, o parte a Rusiei.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a reușit însă să clarifice problema granițelor. „Vom continua să ne consultăm cu oamenii care locuiesc în aceste zone”, a spus el, în ceea ce analiștii au considerat a fi o formulă menită să acopere alte eventuale eșecuri militare rusești.

În estul Donbasului, liderii separatiști locali au recunoscut și ei că armata ucraineană a depășit granițele administrative ale provinciei Luhansk, avansând dinspre Lîman. În acest moment, Rusia controlează doar aproximativ jumătate din provincia Donețk.

Căderea orașului Lîman a deschis calea forțelor ucrainene pentru un avans puternic în Luhansk, care ar amenința principalele rute de aprovizionare către teritoriul capturat de Moscova în unele dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului din iunie și iulie.

Observatorii de la Kiev au fost prudenți luni cu privire la amploarea câștigurilor ucrainene în sud.

Aceștia au spus că în zonă se desfășoară lupte continue și că trupele ruse folosesc tancuri, mortiere, drone și avioane pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene, în vreme ce încearcă să repare podurile de peste Nipru distruse de loviturile cu rachete ucrainene.

Adjunctul șefului administrației marionetă a Rusiei din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a recunoscut că armata ucraineană avansează. Dar a adăugat că „totul este sub control”.

„Suntem la fața locului și continuăm să avem grijă de cetățenii Federației Ruse din regiunea Kherson. Acum suntem Rusia și totul va fi bine”, a asigurat Stremousov.

Vorbind la televiziunea rusă, șeful său, Vladimir Saldo, a recunoscut că lucrurile nu au decurs în totalitate conform planului. „Este tensionat, ca să spunem așa”, a spus el.

În acest timp, consilierii lui Zelenski au subliniat cu umor absurditatea „anexării” unui teritoriu care deja nu se mai află sub controlul Rusiei. Alexei Arestovici a scris luni pe Twitter că „din ce în ce mai multe localități” se „retrag rapid din Federația Rusă”.

Rusia ocupă doar aproximativ 30% din regiunea Zaporijie. Aceasta include centrala nucleară din Zaporijie, dar nu și orașul Zaporijie, principalul centru urban al provinciei.

În nord-estul țării, Ucraina a fost aproape de a elibera întreaga regiune Harkov, după o contraofensivă începută luna trecută. Linia frontului rusesc se află în estul provinciei, nu departe de orașul Kupiansk, și pare că ar fi în pragul colapsului. Trupele ucrainene au eliberat mai multe sate, inclusiv Șikivka.

Ultimele informații sugerau că forțele ucrainene se deplasau spre est și de-a lungul malului drept al râului Oskil spre granița cu provincia Luhansk și orașul Svatove. Relatări neconfirmate spuneau că soldații ruși și-au abandonat pozițiile, fără luptă, și că se retrăgeau.

Rusia ocupă în continuare aproximativ 15% din Ucraina, inclusiv Crimeea. Dar din septembrie, ucrainenii au recuperat mari porțiuni de teritoriu, prin dubla contraofensivă din nord-est și sud. Rămâne de văzut dacă mobilizarea în masă a Rusiei pe plan intern va schimba această ecuație.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Planul Roşu de Intervenţie a fost activat pe „Drumul morții”. Patru persoane au murit, iar doi copii au ajuns la spital. FOTO
Știrileprotv.ro
Planul Roşu de Intervenţie a fost activat pe „Drumul morții”. Patru persoane au murit, iar doi copii au ajuns la spital. FOTO
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Libertateapentrufemei.ro
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Amenzi uriașe pentru românii care fac acest lucru banal în grădină sau livadă. Nu e de joacă, autoritățile pregătesc măsuri dure
FANATIK.RO
Amenzi uriașe pentru românii care fac acest lucru banal în grădină sau livadă. Nu e de joacă, autoritățile pregătesc măsuri dure
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
GSP.RO
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
Theo Rose a dezvăluit imagini inedite cu fiul ei. Ce mult a crescut Sasha: „Fiu-miu și blondele = necaz” FOTO
Elle.ro
Theo Rose a dezvăluit imagini inedite cu fiul ei. Ce mult a crescut Sasha: „Fiu-miu și blondele = necaz” FOTO
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Unica.ro
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Domeniul în care românii fac averi. 270 de persoane au câștigat 400 de milioane de lei în doi ani
Observatornews.ro
Domeniul în care românii fac averi. 270 de persoane au câștigat 400 de milioane de lei în doi ani
Horoscop 9 noiembrie 2024. Fecioarele au ocazia de a afla prin cercetare interioară cum se subminează singure și își strică bucuriile
HOROSCOP
Horoscop 9 noiembrie 2024. Fecioarele au ocazia de a afla prin cercetare interioară cum se subminează singure și își strică bucuriile

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI