Rusia plănuiește să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran și a început deja să primească arme similare din Coreea de Nord, au declarat oficiali americani pentru Wall Street Journal.

Mișcările Moscovei provoacă în acest moment „o îngrijorare profundă” în rândul administrației Biden, scrie cotidianul.

Oficialii americani au spus că, potrivit informațiilor deținute în acest moment, acordul dintre Moscova și Teheran nu a fost încă finalizat. Sursele de la Washington au adăugat însă că este posibil ca Rusia să primească rachetele în primăvara anului 2024.

WSJ mai scrie că rușii au vizitat o bază iraniană la mijlocul lunii decembrie pentru a asista la o serie de manevre militare, inclusiv teste cu o rachetă Ababil, cu rază scurtă de acțiune.

Sursele de la Washington au mai precizat pentru cotidian că Phenianul a furnizat deja Rusiei lansatoare și câteva zeci de rachete balistice.

Legăturile militare ale Rusiei cu Iranul și Coreea de Nord au fost documentate pe larg încă de la începutul invaziei din februarie 2022.

Iranul a avut un rol esențial în furnizarea către Rusia a dronelor de atac de tip Shahed, încheind în compensație înțelegeri pentru achiziționarea de avioane și elicoptere rusești avansate.

Statele Unite au confirmat creșterea transferurilor de arme și muniții din Coreea de Nord către Rusia, în urma unei întâlniri dintre liderul rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un, în septembrie.

Rapoartele serviciilor de informații sud-coreene susțin că Coreea de Nord a livrat peste un milion de obuze către Rusia.

Contrar unor speculații potrivit cărora Moscova va rămâne în scurt timp fără rachete, forțele rusești au lansat unele dintre cele mai ample atacuri cu rachete împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie a acestui an.

Dincolo de beneficiile pe care le aduc mașinăriei de război rusești, legăturile tot mai strânse ale Rusiei cu Iranul și Coreea de Nord au provocat și alte temeri în rândul oficialilor occidentali.

O preocupare deosebită este că Rusia ar putea contribui la consolidarea programelor nucleare ale Iranului și Coreei de Nord, întrucât ambele țări au încercat să-și sporească capacitățile nucleare timp de decenii, dar au fost împiedicate de sancțiunile internaționale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News