Forțele de securitate rusești au efectuat raiduri în cluburi și baruri gay din Moscova vineri seară, la mai puțin de 48 de ore după ce instanța supremă a țării a interzis ceea ce a numit „mișcarea globală LGBTQ+” ca fiind o organizație extremistă.
Poliția a percheziționat localuri din capitala rusă, inclusiv un club de noapte, o saună pentru bărbați și un bar care găzduia petreceri LGBTQ+, sub pretextul unui raid antidrog, a relatat presa locală, citată de Associated Press.
Martori oculari le-au declarat jurnaliștilor că documentele celor care frecventau cluburile au fost verificate și fotografiate de serviciile de securitate. Aceștia au spus că managerii au reușit să avertizeze clienții, înainte de sosirea poliției.
„În mijlocul petrecerii, au oprit muzica și (poliția) a început să intre în săli. La petrecere erau și cetățeni din alte țări. La ieșire, au fotografiat pașapoartele fără permisiune”, a scris publicația Ostorojno Novosti, citând un martor ocular anonim.
„A fost o schemă stabilită, așa au închis cluburi similare în Sankt Petersburg. Cineva a intrat în panică”, a spus martorul ocular, potrivit The Moscow Times.
„A fost ca un raid obișnuit pentru traficul de droguri. Nu au fost depistate nereguli, dar starea de spirit a fost stricată. A fost neplăcut în saună, i-au pus pe toți să stea cu fața în jos”, a declarat un alt martor ocular.
Raidurile au avut loc în urma unei decizii a Curții Supreme a Rusiei, care a catalogat așa-zisa „mișcarea LGBTQ+” din țară drept organizație extremistă.
Hotărârea, care a fost luată după un proces intentat de Ministerul Justiției, este cel mai recent pas dintr-o campanie de represiune de un deceniu împotriva comunității LGBTQ+ sub conducerea președintelui Vladimir Putin, care a pus accentul pe „valorile familiei tradiționale” în cei 24 de ani de mandat.
Activiștii au remarcat că procesul a fost intentat împotriva unei mișcări care nu este o entitate oficială și că, în baza definiției sale largi și vagi, autoritățile ar putea lua măsuri împotriva oricăror persoane sau grupuri considerate ca făcând parte din ea.
Mai multe localuri LGBTQ+ au fost deja închise în urma acestei decizii, inclusiv clubul gay Central Station din Sankt Petersburg.
Max Olenicev, un avocat specializat în drepturile omului care lucrează cu comunitatea LGBTQ+ din Rusia, a declarat pentru The Associated Press înainte de pronunțarea hotărârii că aceasta interzice efectiv activitatea organizată pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBTQ+.
Înainte de această hotărâre, principalele organizații rusești pentru drepturile omului au depus un document la Curtea Supremă care a calificat acțiunea Ministerului Justiției drept discriminatorie și o încălcare a Constituției Rusiei.
Unii activiști LGBTQ+ au încercat să devină parte în acest caz, dar au fost respinși de instanță.
În 2013, Kremlinul a adoptat prima lege care restrânge drepturile LGBTQ+, cunoscută sub numele de legea „propagandei gay”, care interzice orice aprobare publică a „relațiilor sexuale netradiționale” în rândul minorilor.
În 2020, reformele constituționale promovate de Putin pentru a-și prelungi șederea la putere cu încă două mandate au inclus, de asemenea, o dispoziție care a interzis explicit căsătoriile între persoane de același sex.
După ce a trimis trupe în Ucraina în 2022, Kremlinul a intensificat o campanie împotriva a ceea ce a numit influența „degradantă” a Occidentului. Apărătorii drepturilor au văzut în aceasta o încercare de a legitima războiul.
În același an, a fost adoptată și o lege care a interzis propaganda „relațiilor sexuale netradiționale” în rândul adulților, scoțând efectiv în afara legii orice susținere publică a persoanelor LGBTQ+.
O altă lege adoptată în acest an a interzis procedurile de tranziție de gen și îngrijirea persoanelor transsexuale pentru afirmarea sexului. Legislația a interzis orice „intervenții medicale care au ca scop schimbarea sexului unei persoane”, precum și schimbarea sexului în documentele oficiale și în registrele publice.
Autoritățile ruse resping acuzațiile de discriminare LGBTQ+. La începutul acestei luni, presa rusă l-a citat pe ministrul adjunct al justiției, Andrei Loginov, care a declarat că „drepturile persoanelor LGBT din Rusia sunt protejate” din punct de vedere juridic.
El prezenta un raport privind drepturile omului în Rusia în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, susținând că „restricționarea manifestării publice a relațiilor sau preferințelor sexuale netradiționale nu este o formă de cenzură pentru acestea”.
durban22 • 04.12.2023, 06:32
In mod normal, daca au inchis aceste cluburi si au declarat ca sant extremisti ar trebui sa fie si reeducati, trimitindu-i pe front, ceea ce ma mira ,foarte mult !?.