Încheierea mandatului lui Anatoli Antonov, în vârstă de 69 de ani, vine într-un moment în care relațiile ruso-americane sunt mai degradate ca oricând de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991.

Un diplomat de carieră incapabil de compromisuri, Antonov a fost timp de șapte ani ambasador în SUA. El anunțase încă din iulie, pe fondul unor remanieri în Ministerul rus de Externe, că misiunea sa la Washington se apropie de sfârșit.

„Este evident că inamicul va fi învins și victoria va fi a Rusiei”, a comentat Antonov într-un mesaj publicat sâmbătă pe Telegram referitor la căderea orașului Vuhledar, din estul Ucrainei.

Ministerul rus de Externe încă nu a anunțat un înlocuitor pentru Anatoli Antonov, care s-a aflat în post începând din 21 august 2017. Înainte de a fi trimis ambasador în SUA, Antonov a ocupat un post de viceministru în Ministerul rus de Externe, fiind responsabil de probleme de securitate națională. Pe vremea când Rusia anexa Crimeea, în martie 2014, el deținea o funcție de viceministru al apărării.

Uniunea Europeană l-a inclus pe lista sa de sancțiuni, în timp ce NATO l-a acuzat că a făcut din Ucraina „o linie de confruntare” cu Rusia.

Urmărește-ne pe Google News