Rusia, cu o populație de cinci ori mai mare decât cea a Ucrainei, a fost considerată într-o poziție mai bună decât țara invadată în cazul unui război de uzură.

Între timp, forțele armate ale Kremlinului s-au împotmolit în ofensiva transfrontalieră din Harkov, în timp ce micile progrese înregistrate în alte sectoare de luptă, în principal în regiunea Donețk, sunt nesemnificative din punct de vedere strategic și obținute cu pierderi imense.

Întrebarea nu mai este dacă Ucraina mai poate rezista, ci dacă Rusia își mai poate menține ritmul actual al operațiunilor. Problema-cheie nu o constituie resursele umane de mobilizare pe câmpul de luptă, ci reducerea imenselor stocuri de arme moștenite de Rusia de la Uniunea Sovietică, notează The Economist.

Conform estimărilor serviciilor de informații, Rusia a pierdut aproximativ 3.000 de tancuri și alte 5.000 de vehicule blindate în primii doi ani de invazie la scară largă în Ucraina, care a fost lansată pe 24 februarie 2022. Oryx, o platformă de analiză a pierderilor militare care își strânge informațiile din surse deschise, cum ar fi poze și înregistrări video confirmate, a identificat 3.235 de tancuri pierdute în dreptul Rusiei, dar subliniază că numărul real este „semnificativ mai mare”.

Aleksandr Golts, analist la Centrul de Studii Est-Europene din Stockholm, spune că liderul rus Vladimir Putin ar trebui să fie recunoscător față de Biroul Politic al fostului Partid Comunist al Uniunii Sovietice pentru stocurile uriașe de arme care au fost făcute pe vremea Războiului Rece. Analistul spune că liderii sovietici știau că echipamentele militare occidentale erau mult mai avansate decât ale lor, așa că au optat pentru cantitate, producând mii de vehicule blindate pe timp de pace pentru vremuri de război. Înainte de dispariția sa, Uniunea Sovietică avea la fel de multe vehicule blindate cât restul lumii la un loc, precizează Golts.

Când fostul ministru rus al apărării, Serghei Şoigu, s-a lăudat în decembrie 2023 cu livrarea a 1.530 de tancuri de-a lungul anului trecut, el a omis să spună că aproape 85% dintre aceste tancuri, potrivit unei evaluări a Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS), nu erau noi, ci vechi (în principal T-72, de asemenea T-62 și chiar unele T-55 datând chiar după cel de-Al Doilea Război Mondial) care fuseseră scoase din depozit și spălate.

De la lansarea invaziei ruse la scară largă, aproximativ 175 de tancuri T-90MS moderne au fost trimise pe câmpul de luptă. IISS estimează că producția din acest an s-ar putea apropia de 90. Cu toate acestea, Michael Gjerstad, analist la IISS, precizează că majoritatea T-90MS sunt de fapt „un upgrade” la T-90AS mai vechi.

Pavel Luzin, expert în capacitatea militară rusă la Centrul de Analiză a Politicii Europene, din Washington, consideră că Rusia poate construi doar 30 de tancuri moderne pe an. Când ucrainenii au capturat anul trecut un presupus T-90MS modern, au descoperit că tunul lui a fost produs în 1992.

Potrivit lui Luzin, capacitatea Rusiei de a construi tancuri noi și vehicule blindate de luptă sau chiar de a le recondiționa pe cele vechi este îngreunată de dificultatea de a obține componente. Depozitele de componente pentru producția de tancuri care înainte de război erau destinate utilizării în 2025 au fost deja atacate, în timp ce multe echipamente esențiale erau importate din Europa și nu mai sunt aduse din cauza sancțiunilor. Uneori rușii fac rost de alternative chinezești, dar se spune că acestea nu respectă standardele de calitate.

Mai mult, vechiul lanț de aprovizionare cu armament sovietic nu mai există, în timp ce numărul angajaților din complexul militar-industrial a scăzut dramatic, spune Luzin.

O altă problemă majoră a Rusiei este scăderea producției de artilerie. Deocamdată, cu ajutorul Coreei de Nord, Rusia pare să aibă suficiente obuze, depășindu-i până de curând pe ucraineni într-un raport de cinci la unu. Dar armele nord-coreene se strică repede și nu trag cu precizie.

Totuși, cea mai mare problemă emergentă rămâne cea legată de tancuri și vehiculele de luptă pentru infanterie, care sunt încă cruciale pentru orice operațiuni ofensive terestre la scară largă. Deși IISS estima, în februarie, că Rusia ar putea avea aproximativ 3.200 de tancuri în depozite, Michael Gjerstad spune că până la 70% dintre ele „nu s-au mișcat niciun centimetru de la începutul războiului”. O mare parte din tancurile T-72 au fost depozitate în spații descoperite încă de la începutul deceniului 1990-2000 și sunt probabil în stare foarte proastă. Atât Golts, cât și Luzin consideră că, la ratele actuale de uzură, Rusia va atinge un „punct critic de epuizare” a armamentului vechi în a doua jumătate a anului viitor.

Dacă nu se va schimba ceva înainte de sfârșitul acestui an, forțele rusești ar putea fi nevoite să adopte o postură mult mai defensivă, este de părere Gjerstad. Prin urmare, nu este exclus ca Putin să-și înmulțească declarațiile despre necesitatea unui armistițiu, conchide The Economist.

Urmărește-ne pe Google News