Într-un comunicat transmis luni dimineaţă, forţele aeriene ucrainene au precizat că Rusia a atacat capitala Kiev şi regiunile nord-estice Sumî şi Harkov cu 14 rachete de croazieră, 16 rachete balistice şi patru rachete antiaeriene, dar şi cu un alt tip, încă „nespecificat”.

Atac furios asupra Kievului. Sursa video: Shaun Pinner/Twitter

„În timpul nopţii, Rusia a lansat 35 de rachete, inclusiv rachete balistice, şi 23 de drone asupra Ucrainei”, a reacţionat la rândul său preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Din cele 35 de rachete, 22 au fost doborâte: 9 rachete balistice Iskander-M/KN-23 şi 13 rachete de croazieră Kh-101. În plus, 20 din cele 23 de drone de kamikaze Shahed, de fabricație iraniană, au fost neutralizate, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Atacurile aeriene s-au soldat cu trei răniți la Kiev, capitala Ucrainei. „O persoană a primit asistenţă medicală la faţa locului, alte două au fost spitalizate”, a explicat şeful administraţiei militare din Kiev, Serhii Popko.

Corespondenții AFP de la fața locului relatează despre explozii puternice și oameni alergând pe străzi pentru a se refugia în adăposturi.

O cazangerie de la o uzină de apă din Kiev a fost parţial avariată, la fel ca şi intrarea într-o staţie de metrou care serveşte drept adăpost în districtul Sviatoșinski, a transmis primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Telegram, adăugând că staţia funcţionează în continuare.

Serviciile de urgenţă au intervenit în districtele Sviatoșinski, Holosiivski şi Solomianski, unde au căzut resturi din rachetele distruse, a adăugat Kliciko, citat de Reuters.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a raportat că un centru cultural islamic din capitală a fost „grav afectat” de lovituri, denunţând „acte barbare” din partea Rusiei.

În oraşul Sumî, în nord-estul Ucrainei, un centru de sprijin social şi psihologic pentru copii şi un orfelinat au fost lovite, fiind rănite 18 persoane, inclusiv şase minori, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

În regiunea nord-estică Harkov, o femeie de 65 de ani şi-a pierdut viaţa într-un bombardament care a lovit o clădire rezidenţială la primele ore ale dimineţii în Kupiansk, a anunţat guvernatorul regional Oleh Sîniehubov pe Telegram.

„Va exista un răspuns la tot. Inamicul o va simţi”, a avertizat șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak.

De partea rusă, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a raportat un atac aerian ucrainean care a rănit o persoană şi a avariat, printre altele, un magazin şi infrastructură în oraşul Belgorod.

Alertele de raid aerian au fost emise în întreaga Ucraină timp de aproape două ore până la ora locală 18.30. Polonia, ţară vecină și membră NATO, a ridicat în aer avioanele sale şi aliate pentru a-şi menţine spaţiul în siguranţă în timpul bombardamentelor efectuate de ruși în Ucraina.

Atacul aerian din noaptea de duminică spre luni a avut loc la exact o săptămână după cel mai masiv raid aerian al Moscovei, care a lansat peste 200 de rachete şi drone asupra Ucrainei, omorând şapte persoane şi lovind instalaţii energetice din întreaga ţară.

În plus, acest atac a fost comis la o zi după ce Ministerul Apărării de la Moscova a revendicat dejucarea celui mai mare raid aerian al Ucrainei, cu 158 de drone lansate spre 16 regiuni rusești.

Urmărește-ne pe Google News