Invadarea pe scară largă a Ucrainei de către preşedintele Vladimir Putin din 2022 a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile dintre Rusia şi Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, potrivit diplomaţilor ruşi şi americani.
Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă, cu sprijin bipartizan larg, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă asistenţă de securitate Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, în urma obiecţiilor amare din partea unor republicani.
Duminică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus că este clar că Statele Unite doresc ca Ucraina „să lupte până la ultimul ucrainean”, inclusiv cu atacuri asupra teritoriului suveran al Rusiei şi asupra civililor.
„Imersiunea din ce în ce mai profundă a Washingtonului în războiul hibrid împotriva Rusiei se va transforma într-un fiasco la fel de puternic şi umilitor pentru Statele Unite precum cele din Vietnam şi Afganistan”, a afirmat Zaharova.
Ea a spus că ucrainenii obişnuiţi sunt „conduşi cu forţa la sacrificare drept «carne de tun»”, dar că Statele Unite nu mai pariază acum pe o victorie ucraineană împotriva Rusiei.
Liderii Occidentului şi Ucrainei au prezentat războiul din Ucraina drept o acaparare de pământ în stil imperial, ceea ce arată că Rusia postsovietică este, alături de China, unul dintre cele două state care reprezintă cele mai mari pericole la adresa stabilităţii globale.
Putin prezintă războiul ca parte a unei lupte mult mai mari cu Statele Unite, despre care spune că au ignorat interesele Moscovei după colapsul sovietic din 1991 şi apoi au complotat să destrame Rusia şi să-i acapareze resursele naturale.