New York Times citează două surse care confirmă faptul că un raport al serviciilor de informații l-a anunțat pe Donald Trump, la sfârșitul lunii februarie, că Rusia ar încerca să stimuleze financiar atacurile antiamericane din Afganistan.

O altă sursă a precizat și pentru CNN că informația a ajuns la președintele SUA, sub forma unui raport scris, “cândva în timpul primăverii”.

Nu în ultimul rând, informația a fost confirmată pentru agenția Associated Press de mai multe surse, care au precizat că oficiali de la Casa Albă erau conștienți încă din 2019 cu privire la aceste acuzații, iar informația a fost inclusă în cel puțin unul dintre rapoartele primite de președinte, notează The Guardian.

Confirmările vin la trei zile după articol inițial în care New York Times dezvăluia pentru prima dată temerile experților din serviciile secrete cu privire la recompensele pe care Moscova le-ar acorda talibanilor pentru a-i determina să atace ținte americane.

Potrivit informațiilor, unele recompense oferite de ruși – mai exact de o unitate specială a GRU, serviciul secret militar al Moscovei – ar fi fost deja colectate de militanții islamiști sau de persoane asociate cu aceștia.

Articolul a ridicat semne de întrebare cu privire la inactivitatea administrației americane în acest sens.

Trump: Amenințarea nu era “credibilă”

Trump s-a apărat, duminică, spunând că nu a fost niciodată informat pe această temă. Ulterior, el a declarat că oficialii din serviciile secrete i-au spus că amenințarea nu era “credibilă”.

Dar președintele a fost contrazis chiar de purtătoarea sa de cuvânt, Kayleigh McEnany, care a folosit un alt limbaj, declarând, luni, că pozițiile oficialilor din comunitatea serviciilor secrete pe tema acestor acuzații la adresa Moscovei sunt, deocamdată, “amestecate”.

“Nu există un consens în cadrul comunității de informații pe tema acestor acuzații”, a spus McEnany.

Experții în domeniu au subliniat că este absolut obișnuit ca oficialii din comunitatea de informații să aibă grade diferite de siguranță în privința informațiilor obținute.

Un răspuns asemănător a fost oferit de Consiliul pentru Securitate Națională. Purtătorul de cuvânt John Ullyot a declarat pentru Washington Post că veridicitatea acuzațiilor este în prezent evaluată.

CIA, Departamentul de Stat și Pentagonul nu au oferit, deocamdată, comentarii pe acest subiect.

Potrivit New York Times, ancheta privind posibila implicare a Rusiei în acțiunile talibanilor s-a concentrat, printre altele, pe un atac din aprilie 2019 care a ucis trei pușcași marini americani. Cei trei au murit în explozia unei bombe care a lovit un convoi militar în apropiere de Aeroportul Bagram, o bază militară importantă din Afganistan.

Noile dezvăluiri vin să alimenteze scandalul care a izbucnit la Washington și care amenință și mai mult poziția președintelui Trump, aflat deja într-o poziție precară în sondaje.

Oficialii democrați din Congres au cerut deja administrației să fie informați cu privire la veridicitatea informațiilor și la lipsa de reacție a Casei Albe.

Deocamdată însă, Casa Albă a preferat să ofere un briefing special doar pentru un grup de republicani apropiat de președinte.

Moscova: Aceste afirmații sunt o minciună

În acest timp, atât Moscova, cât și reprezentanți ai talibanilor din Afganistan, au negat acuzațiile.

“Aceste afirmaţii sunt o minciună”, a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

“Regretăm din nou că media internaţionale, odinioară importante, respectate şi de înalt nivel, nu se sfiesc să publice tot mai frecvent ştiri mincinoase”, a adăugat Peskov, care a estimat că acest comportament dăunează “renumelui şi prestigiului” respectivului cotidian. El a susţinut că preşedintele Vladimir Putin încă nu a discutat despre această problemă cu omologul său american.

Peskov s-a referit şi la reacţia preşedintelui Donald Trump, care a asigurat că nu l-a informat nimeni despre presupuse plăţi şi a catalogat The New York Times drept “cotidian de ştiri false”.

“Nimeni nu a fost mai dur cu Rusia decât Administraţia Trump”, a mai spus liderul de la Casa Albă, care a cerut cotidianului menţionat să dezvăluie sursa “anonimă” pe care o invocă în ştirea sa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News