Apelul la înrolare se aude dintr-o parte în alta a Rusiei. Autoritățile cooptează voluntari care să se alăture așa-numitei „operațiuni militare speciale” declarate de Putin în februarie, când a atacat Ucraina. Se bazează pe patriotismul rușilor pentru asta. Și pe portofelele lor goale.

30.000 de oameni fără experiență

Săptămâna trecută, Richard Moore, șeful MI6, serviciul secret al Marii Britanii, spunea pentru CNN că rușilor le va fi din ce în ce mai dificil să suplimenteze forța armată în următoarele câteva săptămâni.

Apelul la înrolare voluntară este o modalitate de a spori forța militară a Rusiei, epuizată după cinci luni de luptă în Ucraina, fără a părea că Putin face o chemare generală la război. Analiștii consultați de CNN estimează că peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizați.

Îndemnurile la înrolarea voluntară se concentrează în regiunile mai sărace și mai izolate, mai notează televiziunea. CNN a cerut o explicație Ministerului Apărării rus pe acest subiect, însă nu a primit niciun răspuns.

Soldați ruși trec pe lângă semnul de bun venit în Mariupol, acum vopsit în culorile drapelului rus, 12 iunie 2022. Foto: Profimedia

„Este puțin probabil să fie transformați în soldați eficienți”

Nu ar fi prima dată când Rusia are luptători voluntari. Și unitățile de voluntari ceceni au jucat un rol important în campania din Donbas, în special în Mariupol. Dar cecenii sunt relativ bine echipați și au o vastă experiență militară, spre deosebire de civilii care ar fi antrenați într-un timp scurt pentru război.

„Este puțin probabil ca antrenamentul pe termen scurt să transforme voluntarii fără o experiență anterioară în soldați eficienți”, spune Kateryna Stepanenko, cercetătoare la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

Ea a explicat că procesul de recrutare este condus de liderii de la Moscova, iar întregul scop al campaniei de voluntariat este de a evita o mobilizare, parțială sau totală, în Rusia.

Se caută „patrioți extraordinari”

Moscova așteaptă ca finanțarea recrutării să vină și de la bugetele locale. Spre exemplu, regiunea Krasnoyarsk din Siberia a trebuit să aloce aproximativ două milioane de dolari pentru un astfel de proiect, scrie CNN.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care se oferă să intre în noile batalioane de luptă variază de la o regiune la alta. Un anunț online din Kazan, de exemplu, spune: „Invităm bărbați cu vârsta sub 49 de ani care au servit anterior în armată și oferim un contract pe 4 luni în specializarea militară”. În alte locuri, sunt eligibili bărbații de până la 60 de ani, fără antecedente penale.

Un alt anunț are titlul „O slujbă pentru bărbați adevărați” și caută „patrioți extraordinari, curajoși, îndrăzneți și încrezători în sine”.

De cele mai multe ori, anunțurile nu cuprind nicio cerință de experiență militară anterioară. Potrivit postărilor de recrutare online, este alocată aproximativ o lună pentru antrenamentul unor oameni care au puțină experiență militară sau chiar deloc, pentru a deveni soldați eficienți în luptă.

Li se promit bani și locuri în universitățile bune pentru copii

Câteva batalioane de voluntari au trecut deja prin antrenament, la Mulino, lângă Nijni Novgorod, potrivit postărilor de pe rețelele sociale analizate de CNN.

Contractele viitorilor soldați sunt de la patru luni la un an și le sunt promise salarii mult mai mari decât salariile medii din regiunile ruse. De exemplu, batalioanele în curs de formare la Perm și Kirov au un venit începând de la 300.000 de ruble lunar, adică aproximativ 5.000 de dolari. La Bashkortostan, lângă granița cu Kazahstan, minimul este de 280.000 de ruble și încă 8.000 de ruble pe zi (în jur de 130 de dolari) pentru operațiuni de luptă pe front.

Un anunț care circulă pe canalele de social media în această regiune spune: „Pe timpul verii poți câștiga lejer un milion de ruble!”. Salariul mediu în aceste zone este între 30.000 și 45.000 de ruble.

Există și alte beneficii promise. Copiilor voluntarilor din Perm și Kirov li se promite admitere preferențială în universități. Voluntarii primesc, de asemenea, statutul de „veteran de luptă” și o bursă lunară pe viață odată cu acesta, la care se adaugă reduceri la locuințe și transport.

Membri ai miliției din autoproclamata republică Donetsk , 16 mai 2022. EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Liderii ruși oferă inclusiv un sistem de despăgubire a victimelor căzute pe câmpul de luptă. În unele cazuri, ajung la peste 3 milioane de ruble pentru răni grave (48.000 de dolari). Familiile celor decedați pe front primesc 12,4 milioane de ruble de la bugetul național și alte două milioane de la cel local (în jur de 51.000 de dolari în total).

Unii dintre recruții voluntari se simt motivați de aceste venituri pentru că vor, de exemplu, să-și construiască o casă. Pe alții îi stimulează patriotismul, alții caută o aventură. Alți ruși voluntari spun că vor să scape Ucraina de regimul nazist – un efect al dezinformării mass-mediei ruse, notează CNN.

Dacă toate regiunile ruse creează câte un batalion, costul financiar ar fi enorm. Kateryna Stepanenko estimează că o unitate de 400 de oameni ar costa undeva la 1,2 milioane de dolari pe lună, doar salariile.

Doar carne de tun

Nu este clar ce impact vor avea noile trupe, de altfel, neexperimentate, pe frontul de luptă, și nici cum vor fi introduse în așa-zisa „operațiune militară specială” a Rusiei. Sunt însă semne clare că armata rusă se împuținează. Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina a găsit anunțuri pentru angajarea a peste 20.000 de soldați ruși la centrele regionale de angajare, potrivit CNN.

Stepanenko, de la Institutul pentru Studierea Războiului, spune că Rusia continuă să piardă oameni fără să câștige prea mult teren. Ea e de părere că ultima armă a lui Putin este de a mobiliza „hoțește” o armată.

„Acești recruți foarte slab pregătiți vor fi folosiți drept carne de tun”, concluzionează cercetătoarea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News