Înainte să părăsească Afganistanul recucerit de talibani, SUA au cheltuit aproape 90 de miliarde de dolari pentru construirea Forțelor Naționale de Apărare și Securitate afgane. Ele au fost antrenante de serviciile de elită americane și britanice După retragerea SUA, între 20.000 și 30.000 de soldați au fost lăsați în urmă.
Un fost oficial de securitate afgan, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că integrarea lor în armata rusă „ar schimba situația” pe câmpul de luptă ucrainean.
Un alt oficial, care a fost și ofițer de comando afgan, a declarat pentru Foreign Policy că este sigur că gruparea mercenară Wagner se află în spatele recrutării de către Rusia a forțelor speciale din Afganistan.
Unii dintre foștii soldați spun că au fost contactați pe WhatsApp și Signal cu oferte de a se alătura a ceea ce unii experți au numit o „legiune străină” rusă pentru a lupta în Ucraina.
Vestea eforturilor de recrutare a provocat alarmă în fostele cercuri militare și de securitate ale Afganistanului, membrii spunând că până la 10.000 de foști luptători ar putea primi oferte din Rusia. „Nu au nicio țară, nici locuri de muncă, nici viitor. Nu au nimic de pierdut”, spune un fost oficial afgan.
„Ei așteaptă de lucru pentru 3 până la 4 dolari pe zi în Pakistan sau Iran sau 10 dolari pe zi în Turcia, iar dacă Wagner sau orice alt serviciu de informații vine și oferă 1.000 de dolari pentru a fi din nou un luptător, nu vor respinge. Și dacă găsești un doritor pe care să îl recrutezi, el poate face ca jumătate din vechea sa unitate să se alăture, pentru că sunt ca niște frați – și destul de curând, ai un întreg pluton”, explică sursa.
Un fost căpitan de comando în vârstă de 35 de ani, ascuns în Afganistan, a spus că a ajutat mai muți foști colegi să intre în contact cu un birou de recrutare din Teheran. Recruții au fost transportați din Afganistan în Iran și apoi în Rusia, a spus el. „Când acceptă oferta Rusiei, telefoanele personalului de comando sunt oprite. Ei procedează foarte în secret”, a spus fostul căpitan.
De când atenția globală s-a mutat asupra Ucrainei, soarta foștilor luptători afgani nu a primit aceeași atenție. În loc să-i ajute să scape de amenințările talibane, Statele Unite și aliații i-au abandonat în cea mai mare parte.
Vulnerabilitatea lor la recrutarea de către țările ostile a fost semnalată într-un raport al parlamentarului american Michael McCaul. Referindu-se la mijloacele de informații ale Statelor Unite, care includ unitățile afgane, el a spus că acestea „ar putea prezenta un risc pentru securitatea SUA în cazul în care ar fi constrânși sau cooptați să lucreze cu un adversar, inclusiv cu grupuri teroriste internaționale precum Statul Islamic-Khorasan sau actori statali precum China, Rusia și Iran”.