Conducta, care reprezintă mai mult de o treime din exporturile rusești de gaze naturale către Uniunea Europeană, a fost oprită pentru zece zile de întreținere anuală, pe 11 iulie.
Sursele, care vorbesc sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității problemei, au declarat pentru Reuters că Nord Stream 1 va fi operațională la timp, dar la o capacitate mai mică de aproximativ 160 de milioane de metri cubi pe zi.
Gigantul energetic Gazprom controlat de Kremlin, a redus luna trecută exporturile de gaze pe această rută la 40% din capacitate, invocând întârzieri în returnarea unei turbine pe care Siemens Energy o întreținea în Canada.
„Ei (Gazprom) vor reveni la nivelurile văzute înainte de 11 iulie”, a spus una dintre surse despre volumele de gaz așteptate prin Nord Stream 1, începând de joi.
Occidentul a acuzat Rusia, cel mai mare exportator de gaze din lume și al doilea furnizor de țiței, că își folosește sursele de energie ca instrument de constrângere, de la începutul războiului din Ucraina.
Rusia a respins acuzațiile, spunând că a fost un furnizor de energie de încredere.
Într-o scrisoare din 14 iulie însă, Gazprom a anunțat că declară retroactiv forța majoră pentru livrările din 14 iunie, o clauză legală care înseamnă că nu poate garanta livrarea de gaz din cauza unor circumstanțe excepționale.
Ziarul Kommersant a relatat luni, citând oameni familiarizați cu situația, că turbina necesară a fost trimisă din Canada în Germania, cu avionul, pe 17 iulie, după finalizarea lucrărilor de reparații.
Una dintre surse a declarat marți pentru Reuters că este puțin probabil ca turbina să fie reinstalată până pe 21 iulie.