Astfel, Rusia propune unor cumpărători asiatici reduceri de până la 30%, un semn că Moscova încearcă să împiedice discuțiile din G7 despre stabilirea unei excepții pentru sancțiunile Uniunii Europene asupra petrolului rusesc, a spus oficialul care a vorbit sub protecția anonimatului. Acest plan ar permite părților terțe să achiziționeze mai ușor petrol rusesc la un preț scăzut stabilit de națiunile occidentale.
De asemenea, Rusia ar putea încerca prin aceste reduceri să-și asigure cumpărători care să-i înlocuiască pe cei pe care îi are în prezent în Europa.
Ministrul turismului din Indonezia, Sandiaga Uno, a anunțat în weekend, într-un mesaj postat pe Instagram, că Rusia s-a oferit să vândă petrol „la un preț cu 30% mai mic decât prețul pieței internaționale”. El a adăugat că președintele Joko Widodo ia în considerare oferta, „dar a existat o neînțelegere, întrucât există temeri că vom fi loviți de embargouri americane”.
Al șaselea pachet de sancțiuni al UE, adoptat ca răspuns la invadarea Ucrainei, include interrzicerea petrolului rusesc. Această interdicție intră în vigoare la 5 decembrie, dar oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că forma actuală a pachetului ar duce la creșterea substanțială a prețurilor petrolului ceea ce ar aduce profituri extraordinare Rusiei.
Unele țări europene au susținut ideea de a stabili o excepție pentru petrol vândut sub un plafon de preț stabilit la nivel internațional, dar altele au spus că un astfel de sistem ar funcționa numai dacă cumpărători importanți de petrol rusesc, în special India, sunt de acord să participe.
Nu este clar care este poziția majorității țărilor asiatice, dar puține țări și-au exprimat public sprijinul. India este reticentă să se alăture schemei de plafonare a prețurilor, deoarece industria sa este îngrijorată că ar putea pierde în fața altor cumpărători șansa de a cumpăra petrol rusesc la preț redus, potrivit unor persoane familiare cu opiniile firmelor indiene.
Oficialii care susțin planul ar dori să-l pună în aplicare înainte ca sancțiunile UE să intre în vigoare la începutul lunii decembrie. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a susținut că un plafon de preț l-ar priva pe președintele rus Vladimir Putin de venituri atât de necesare, menținând, în același timp, prețul petrolului scăzut la nivel global, pe măsură ce sancțiunile UE vor intra în vigoare.