„Cazul administrativ privind recunoașterea asociației naționaliste paramilitare ucrainene Azov (alte denumiri folosite: Batalionul Azov, Regimentul Azov) ca organizație teroristă și interzicerea activităților sale pe teritoriul Federației Ruse este programată pentru judecată pe 26 mai, la ora 10:00, în clădirea Curții Supreme a Rusiei”, arată Ministerului rus de Justiție.
Potrivit legislației ruse, o propunere de recunoaștere a unei organizații ca organizație teroristă și de interzicere a acesteia este pregătită de FSB (Serviciul Federal de Securitate), care o trimite Procuraturii Generale. Aceasta a intentat un proces în instanță.
Problema recunoașterii organizațiilor internaționale ca teroriste este de competența Curții Supreme.
Membrii unei organizații recunoscute ca teroriste de către o instanță sunt supuși răspunderii penale.
- Comandanții și liderii sunt pedepsiți cu închisoare de la 15 la 20 de ani, cu o amendă de până la 1 milion de ruble (circa 15.000 de dolari);
- Membrii obișnuiți riscă o pedeapsă de la 5 la 10 ani, cu o amendă de până la 500.000 de ruble (circa 6.000 de dolari).
Cei care au încetat voluntar participarea la activitățile organizației înainte de începerea anchetei sunt scutiți de răspundere penală.
Ce se întâmplă cu luptătorii Azov evacuați de la Azovstal
După zile de negocieri și bombardamente asupra combinatului Azovstal din Mariupol, estul Ucrainei, 264 de luptători ai regimentului Azov au fost evacuați, luni seară. S-au predat, spune Moscova, căci aceștia se află acum în zone controlate de ruși.
Ar urma să fie predați Kievului, într-un schimb de prizonieri, susțin separatiștii proruși, însă nu au fost oferite mai multe informații.
Purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat, în ședința plenară de marți, că „ucigașii naziști” nu ar trebui să fie schimbați și că „Rusia face tot posibilul pentru a-i aduce în fața justiției”.
Deputații Dumei de Stat susțin propunerea președintelui Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, de a analiza un proiect de rezoluție privind „prevenirea schimbului de criminali naziști”, a scris agenția RIA Novosti.
În continuare, sute de luptători se află încă în buncărele uzinei. Numărul lor nu e clar, dar și ei urmează să fie evacuați. La final, Rusia va deține oficial controlul orașului Mariupol, care e complet distrus.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina