Într-un comunicat, oficialii ruși au susținut că revenirea la acord s-a datorat medierii ONU și Turciei.

„A fost posibilă obținerea garanțiilor scrise necesare de la Ucraina privind neutilizarea coridorului umanitar și a porturilor ucrainene, determinate în interesul exportului de produse agricole, pentru desfășurarea operațiunilor militare împotriva Federației Ruse, transmise Centrului Comun de Coordonare pe data de 1 noiembrie 2022”, a informat Ministerul Apărării.

Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment par suficiente și reia implementarea acordului.

Ministerul rus al Apărării:

Anterior, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, în parlament, că acordul va fi reluat miercuri, potrivit Reuters.

Erdogan a vorbit în urmă cu o zi cu Putin, președintele rus spunându-i că dorește „garanții reale” de la Kiev, în special „garanții legate de faptul că nu va folosi coridorul umanitar în scopuri militare”.

„După apelul pe care l-am avut ieri cu Putin, ministrul rus al apărării, domnul Șoigu, l-a sunat pe ministrul nostru al apărării, Hulusi Akar, și a spus că transporturile de cereale vor continua așa cum s-a convenit până astăzi, începând cu ora 12.00”, a spus Erdogan.

Acordul, menit să combată penuria globală de alimente generată, parțial, de război

Moscova s-a retras sâmbătă, 29 noiembrie, din acordul negociat, acuzând Ucraina că a efectuat un atac „masiv” cu drone asupra navelor sale din flota Mării Negre aflate în Sevastopol, un atac „coordonat de specialişti britanici”.

De cealaltă parte, Ucraina a acuzat Rusia că folosește un „pretext fals” pentru a se retrage din acord.

Datorită acordului, Ucraina și-a putut relua exporturile de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, care fuseseră închise la începutul războiului. Din vară și până acum, au fost exportate peste 9,7 milioane de tone de cereale ucrainene.

Acordul a fost convenit inițial până pe 19 noiembrie și urma să fie negociată prelungirea lui.

Urmărește-ne pe Google News