Potrivit unui decret prezidenţial, cetăţenii georgieni ar putea începând din 15 mai să intre şi să rămână în Rusia fără viză pentru un sejur sub 90 de zile, cu excepţia sejururilor din motive profesionale.
Printr-un decret separat, Kremlinul a ridicat interdicţia, în vigoare din 2019, a zborurilor companiilor ruse spre Georgia.
Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a explicat că aceste două decizii sunt „în conformitate cu abordarea noastră de principiu pentru o facilitare progresivă a schimburilor şi contactelor” între cetăţenii din cele două ţări.
Zaharova a adăugat, într-un comunicat de presă, că această abordare a fost apărată „în pofida absenţei relaţiilor diplomatice” între Tbilisi şi Moscova, întrerupte de la războiul din august 2008.
Când ar putea fi reluate zborurile
Ministerul rus al Transporturilor a precizat că liniile aeriene ale ţării se pregătesc să opereze şapte zboruri dus-întors Moscova-Tbilisi pe săptămână, conform agenției spaniole de știri EFE.
Asociaţia operatorilor de turism din Rusia (ATOR) a indicat că zborurile ar putea fi reluate încă de la sfârşitul acestei luni, dacă autorităţile georgiene îşi vor da acordul.
Președintele rus Vladimir Putin a interzis zborurile companiilor aeriene ruseşti către Georgia în iunie 2019, pe fondul agravării tensiunilor între cele două ţări, după ce la Tbilisi izbucniseră proteste în masă în urma unei vizite a unui grup de parlamentari ruşi.
Georgia subliniase atunci substratul politic al măsurii Kremlinului şi apreciase că, din cauza interzicerii zborurilor, ţara va pierde până la 1 miliard de dolari pe an, întrucât la acea vreme, un sfert din turiştii care vizitau Georgia erau ruși.
Reacția Georgiei
Preşedinta georgiană, Salome Zurabişvili, a calificat drept „o provocare” decizia Moscovei de a ridica regimul de vize cu Georgia şi de a autoriza zborurile companiilor ruseşti către ţara sa.
„Încă o provocare rusă! Reluarea zborurilor directe şi ridicarea interdicţiei de viză cu Georgia sunt inacceptabile atât timp cât Rusia continuă agresiunea împotriva Ucrainei şi ocupă teritoriul nostru!”, a denunţat şefa statului georgian, într-o postare pe Twitter.
Another Russian provocation!
— Salome Zourabichvili (@Zourabichvili_S) May 10, 2023
Resuming direct flights and lifting visa ban with Georgia is unacceptable as long as Russia continues its aggression on Ukraine and occupies our territory!
Tensiunile dintre Moscova și Tbilisi datează încă din 1992
Georgia, fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, s-a opus Rusiei în august 2008 în cursul unui război-fulger, de cinci zile, care a condus la recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două regiuni separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia.
Cele două nu se mai aflau sub controlul Tbilisiului încă din 1992 în urma unor conflicte sângeroase, în cursul cărora separatiştii au fost susţinuţi de Moscova.
Rusia nu doar a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, ci şi-a instalat şi baze militare pe teritoriul acestora.
Georgia doreşte să se alăture oficial Uniunii Europene şi NATO, dar organizaţiile neguvernamentale şi militanţii opoziţiei acuză partidul aflat în prezent la putere, „Visul georgian”, de încurajarea unei derive autoritare.
La începutul lunii martie, Georgia a fost zguduită de proteste împotriva unui proiect de lege denunţat ca fiind o copie a unei legi ruseşti privind „agenţii străini”, utilizată în Rusia pentru reprimarea vocilor critice la adresa Kremlinului.
După două nopţi de proteste marcate de ciocniri cu poliţia, guvernul georgian a dat înapoi şi a retras proiectul.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina