Totul se reduce la resursele umane disponibile pentru lupte și la prioritățile Rusiei. Kremlinul pare să nu dispună deocamdată de suficiente rezerve pentru a alunga forțele Kievului, deoarece cea mai mare parte a armatei sale desfășoară ofensive în interiorul Ucrainei, notează sursa citată.

Președintele Vladimir Putin nu pare să considere atacul sau să dea impresia că îl consideră o amenințare suficient de gravă pentru a justifica retragerea trupelor din regiunea Donbas din estul Ucrainei, ținta sa prioritară.

„Putin se concentrează pe prăbușirea statului ucrainean, despre care crede că va face automat irelevant orice control teritorial”, a scris Tatiana Stanovaia, senior fellow la Centrul Carnegie Rusia Eurasia.

Prioritățile lui Vladimir Putin

La câteva luni după lansarea invaziei pe scară largă în 2022, Putin a anexat ilegal regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson ca parte a teritoriului rus, iar capturarea lor completă a fost o prioritate absolută. În iunie, Putin a declarat că Kievul trebuie să își retragă forțele din părți ale acestor regiuni pe care le controlează, ca o condiție pentru negocierile de pace, o cerere pe care Ucraina o respinge.

„În mobilizarea forțelor pentru a face față incursiunii Ucrainei, Rusia face tot posibilul pentru a evita să atragă unități din propria ofensivă din Donbas”, a declarat Nigel Gould-Davies de la Institutul Internațional de Studii Strategice. Potrivit acestuia, „Rusia consideră în prezent că poate limita amenințarea pe propriul său teritoriu fără a-și compromite cel mai important obiectiv din Ucraina”.

Instituția derogării ia avânt în PNL. Liberalii rămân în zodia candidatului importat, nu format
Recomandări
Instituția derogării ia avânt în PNL. Liberalii rămân în zodia candidatului importat, nu format

Chiar dacă forțele ucrainene au pătruns în Kursk pe 6 august, trupele ruse și-au continuat înaintarea lentă în jurul orașului strategic Pokrovsk și în alte părți ale zonei Donețk.

„Rusia este foarte interesată să continue atacurile către Pokrovsk și să nu ia resurse de la Pokrovsk către Kursk”, a declarat Nico Lange, senior fellow la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, cu sediul la Washington.

Spre deosebire de Pokrovsk, unde forțele ucrainene au construit fortificații extinse, alte părți din Donețk aflate încă sub control ucrainean sunt mai puțin protejate și ar putea fi mult mai vulnerabile la atacul rusesc dacă Pokrovsk cade.

Vorbind despre Kursk în cadrul unor întâlniri televizate cu oficiali, Putin a descris incursiunea drept o încercare a Kievului de a încetini campania rusă din Donețk, unde a afirmat că avansul rusesc s-a accelerat în ciuda evenimentelor din Kursk, arată AP.

Rusia a lansat, de asemenea, un baraj constant de lovituri cu rază lungă de acțiune asupra rețelei energetice a Ucrainei. Atacul de luni asupra instalațiilor energetice a fost unul dintre cele mai mari de la începutul războiului, implicând peste 200 de rachete și drone și provocând pene de curent pe scară largă. Acesta a scos în evidență lacunele din apărarea aeriană a Ucrainei, care trebuie să protejeze atât trupele din prima linie, cât și infrastructura.

Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică
Recomandări
Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică

Putin a minimalizat incursiunea Kievului în Kursk

Concentrat pe capturarea celor patru regiuni ale Ucrainei, Putin a încercat să acorde puțină importanță incursiunii Kievului în Kursk. „În loc să mobilizeze populația împotriva unei amenințări la adresa patriei, Kremlinul este preocupat să minimalizeze incursiunea”, a declarat Gould-Davies de la IISS din Londra.

Confruntată cu realitatea ocupării teritoriului Rusiei, mașina de propagandă a statului a încercat să distragă atenția de la eșecul militar evident, concentrându-se pe eforturile guvernului de a ajuta peste 130.000 de locuitori strămutați din casele lor.

Mass-media controlată de stat a prezentat atacul de la Kursk drept o dovadă a intențiilor agresive ale Kievului și o dovadă în plus a faptului că Rusia era îndreptățită să invadeze Ucraina la 24 februarie 2022.

Stanovaia a remarcat că, deși mulți locuitori din Kursk ar putea fi supărați pe Kremlin, sentimentul general la nivel național ar putea favoriza de fapt autoritățile.

„Deși este cu siguranță o lovitură pentru reputația Kremlinului, este puțin probabil să provoace o creștere semnificativă a nemulțumirii sociale sau politice în rândul populației. Atacul ucrainean ar putea duce, de fapt, la o raliere în jurul drapelului și la o creștere a sentimentelor antiucrainene și antioccidentale”, a spus Stanovaia.

Profilerul Dorin Dumitran, despre cele 4 femei ucise în Vaslui, după ce au fost luate cu maşina la autostop: „Sunt trei criminali neprinşi, nu unul”
Recomandări
Profilerul Dorin Dumitran, despre cele 4 femei ucise în Vaslui, după ce au fost luate cu maşina la autostop: „Sunt trei criminali neprinşi, nu unul”

Ucraina controlează aproape 100 de așezări din Kursk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că incursiunea în regiunea Kursk este menită să creeze o zonă tampon pentru a împiedica atacurile rusești. Comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că forțele Kievului controlează aproape 1.300 de kilometri pătrați și aproximativ 100 de așezări din regiune, o afirmație care nu a putut fi verificată independent.

Situația de luptă din Kursk fiind fluctuantă, spre deosebire de liniile de front statice din Donețk, unitățile ucrainene ar putea cutreiera regiunea fără a stabili o prezență durabilă în multe dintre așezările pe care le revendică.

Observatorii spun că Rusia nu are suficiente resurse bine coordonate pentru a urmări forțele ucrainene din Kursk, punctează sursa citată.

„Eforturile Moscovei de a contracara noua ofensivă ucraineană par să se limiteze la trimiterea de unități din toată Rusia, inclusiv o proporție de miliție și forțe neregulate”, a declarat Ben Barry, senior fellow pentru război terestru la IISS, într-un comentariu.

Până la incursiunea de la Kursk, Putin s-a abținut de la utilizarea recruților în război pentru a evita o reacție publică. Tinerii recrutați pentru stagiul obligatoriu de un an au servit departe de front, iar cei desfășurați pentru a proteja granița în regiunea Kursk au devenit pradă ușoară pentru unitățile de infanterie mecanizată ucrainene pregătite pentru luptă. Sute de persoane au fost capturate, iar 115 au fost schimbate cu trupe ucrainene în cursul weekendului.

Analiştii au observat că Putin este, de asemenea, reticent în a chema mai mulți rezerviști, temându-se de o destabilizare internă, așa cum s-a întâmplat atunci când a ordonat o mobilizare extrem de nepopulară de 300.000 de persoane ca răspuns la o contraofensivă ucraineană în 2022. Sute de mii de oameni au fugit din Rusia pentru a evita să fie trimiși la luptă.

De atunci, Kremlinul și-a consolidat forțele din Ucraina cu voluntari atrași de salariile relativ ridicate, dar acest flux a scăzut în ultimele luni.

Ar fi nevoie de zeci de mii de soldați pentru a disloca complet forțele ucrainene, estimate la 10.000, care au folosit pădurile dese din regiune drept acoperire.

În mod evident, lipsită de resurse pentru o operațiune de o asemenea amploare, Rusia s-a concentrat deocamdată pe stoparea avansului ucrainean prin sigilarea drumurilor și vizarea rezervelor Kievului – tactici care au avut un succes parțial.

Riscurile pentru Ucraina

Între timp, Ucraina a derutat armata rusă prin distrugerea podurilor peste râul Seim, perturbând logistica pentru unele unități rusești din regiune și creând condiții pentru stabilirea unui buzunar de control.

Lange a prezis că trupele ucrainene ar putea folosi râul pentru a crea o zonă tampon. „M-aș aștepta ca ucrainenii să mai găsească câteva puncte de strangulare pentru logistica și infrastructura rusă, nu neapărat doar poduri, și să le ia sub control”, a spus el.

Prin capturarea unei părți din teritoriul rusesc, Ucraina a remodelat câmpul de luptă. Însă deturnarea din est a unora dintre cele mai capabile forțe ale țării este un risc pentru Kiev.

„Toate acestea reprezintă riscuri considerabile, în special dacă un efort de a suprasolicita forțele rusești duce la suprasolicitarea forțelor ucrainene mai mici”, potrivit lui Barry.

O încercare de a crea un punct de sprijin în Kursk ar extinde și mai mult linia frontului de peste 1.000 de kilometri, adăugând la provocările cu care se confruntă forțele ucrainene, care nu dispun de efective suficiente și de arme. Apărarea pozițiilor din interiorul Rusiei ar ridica probleme logistice grave, liniile de aprovizionare extinse devenind ținte ușoare.

„Sistemul rusesc este foarte ierarhic și rigid, așa că întotdeauna le ia o perioadă semnificativă de timp să se adapteze la o situație nouă”, a declarat Lange, „dar va trebui să vedem cum se poate menține Ucraina acolo, odată ce Rusia s-a adaptat și vine cu toate forțele”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Catalin08   •   30.08.2024, 09:25

N-are cu cine si cu ce, a trimis totul in Ucraina, innebunit dupa sangele bietilor ucrainieni... aduna solidati de prin toata Rusia, acum granita cu NATO nu mai e o problema pentru Rusia ( au mutat echipament si solidati la greu de la granita cu NATO ), inainte era, in mintea bolnava a lui Putinache.

iugavirgil   •   30.08.2024, 08:13

. cred ca putin pregateste o lovitura in alta zona decat ucraina ca sa deruteze aliatii lui zelenski . cele doua armate rusa si ucrainiana se cunosc la perfectie , generalii au fost colegi de institute militare , cunosc bazele militare , au fost o armata comuna . deci acolo lupta multi mercenari de ambele parti , practic e un razboi programat intre rusi si altii iar ucraina e doar locatia .

    VolodimirZelenski   •   30.08.2024, 09:04

    iugavirgil   •  30.08.2024, 08:13

    . cred ca putin pregateste o lovitura in alta zona decat ucraina ca sa deruteze aliatii lui zelenski . cele doua armate rusa si ucrainiana se cunosc la perfectie , generalii au fost colegi de institute militare , cunosc bazele militare , au fost o armata comuna . deci acolo lupta multi mercenari de ambele parti , practic e un razboi programat intre rusi si altii iar ucraina e doar locatia .

    Crezi bine. Va pregati o lovitura la Kremlin, apoi una la Haga

Anaximene   •   30.08.2024, 06:27

La razboi ca la razboi. In disperare de cauza, atamanul Sârski a lansat o ofensivă similara cu cea lansata de AH in decembrie 1944 in muntii Ardeni, Belgia. Sa vedem ce iese, până la urmă.

    VolodimirZelenski   •   30.08.2024, 09:04

    Anaximene   •  30.08.2024, 06:27

    La razboi ca la razboi. In disperare de cauza, atamanul Sârski a lansat o ofensivă similara cu cea lansata de AH in decembrie 1944 in muntii Ardeni, Belgia. Sa vedem ce iese, până la urmă.

    O sa iasa victoria Ucrainei.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Știrileprotv.ro
Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Când va ninge, de fapt, prima oară în România. Iarna vine mai repede. Meteorologii Accuweather știu data exactă când vor lovi primele ninsori în București
FANATIK.RO
Când va ninge, de fapt, prima oară în România. Iarna vine mai repede. Meteorologii Accuweather știu data exactă când vor lovi primele ninsori în București
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Orașul, cu străzi înguste și mii de case, din care au plecat toți locuitorii, a ajuns astăzi o ruină. În trecut, oamenii duceau aici o viață frumoasă și liniștită, acum mai trec pe aici doar turiștii
FANATIK.RO
Orașul, cu străzi înguste și mii de case, din care au plecat toți locuitorii, a ajuns astăzi o ruină. În trecut, oamenii duceau aici o viață frumoasă și liniștită, acum mai trec pe aici doar turiștii
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Ciclonul Boris face prăpăd în România. Potop în Galaţi, Vaslui, Bacău și Neamț. A plouat în câteva ore cât pentru două luni: "Doamne fereşte!"
Observatornews.ro
Ciclonul Boris face prăpăd în România. Potop în Galaţi, Vaslui, Bacău și Neamț. A plouat în câteva ore cât pentru două luni: "Doamne fereşte!"
Horoscop 14 septembrie 2024. Balanțele au ocazia de a se elibera, fără să facă nimic special, de griji prin înlocuirea lor cu gânduri mai bune
HOROSCOP
Horoscop 14 septembrie 2024. Balanțele au ocazia de a se elibera, fără să facă nimic special, de griji prin înlocuirea lor cu gânduri mai bune

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI