Vadym Skibitsky, adjunctul șefului serviciilor militare de informații de la Kiev, a declarat că Ucraina crede că noii recruți sunt parte a unui plan care prevede un șir de ofensive ale armatei ruse ce se vor desfășura în primăvară și vară în estul și sudul țării.
Rusia a negat că pregătește un al doilea val de mobilizare, iar Putin a declarat luna trecută că este „inutil” să se vorbească despre o nouă chemare la arme, susținând că doar jumătate dintre cei deja mobilizați au fost trimiși pe în Ucraina.
Oficialii ruși, inclusiv Putin, au negat anterior planurile de a ordona mobilizarea, înainte de a declara în cele din urmă „mobilizarea parțială” din septembrie.
Avertismentul Ucrainei cu privire la o nouă mobilizare vine în contextul în care Rusia pretinde că respectă o încetarea unilaterală a focului cu ocazia Crăciunului ortodox (pe rit vechi), pe care chiar Putin a anunțat-o.
Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că trupele sale au început să respecte încetarea focului de la ora 12.00, ora Moscovei, „de-a lungul întregii linii de contact”. Dar, cu toate acestea, o stație de pompieri din partea controlată de guvernul ucreainean a regiunii Herson, a fost bombardată, atacul ucigând un pompier și rănind alte patru persoane, potrivit administrației regionale din Herson.
Între timp, luptele par să fi continuat dincolo de linia de contact, în estul regiunii Donețk.
Citând martori din capitala regională Donețk, ocupată de trupele ruse, Reuters a relatat tiruri de artilerie dinspre pozițiile rusești de la periferia orașului, după ce armistițiul ar fi trebuit să intre în vigoare. Agenția rusă de presă TASS a scris că forțele ucrainene au bombardat orașul la prânz.
Denis Pușilin, liderul instalat de ruși în Donețk, a declarat joi seară că ordinul lui Putin a acoperit doar operațiunile ofensive și că forțele sale vor riposta dacă se va trage asupra lor.
Cu câteva ore înainte de armistițiul anunțat de Putin, rachetele rusești au lovit o clădire rezidențială din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei, avariind 14 case, a anunțat primarul localității, adăugând că nu au existat victime.
„Dacă Rusia pierde de data aceasta, atunci Putin se va prăbuși”
Estimarea ucraineană privind numărul de trupe care urmează să fie mobilizate este mai mare decât cea din septembrie, care s-a dovedit a fi foarte nepopulară și a declanșat proteste în întreaga Rusie.
Dacă estimarea se va dovedi corectă, Rusia aproape că și-a dublat forța de dinainte de război în decurs de câteva luni. Serviciile militare ucrainene de informații afirmă că 280.000 de trupe terestre rusești sunt în prezent desfășurate împotriva Ucrainei.
În vară, șeful securității naționale a Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat că un milion de ucraineni dobândesc experiență de luptă, deși este probabil ca doar mică parte de oameni din acest număr să se afle în serviciul activ.
Skibitsky a precizat că Moscova va avea nevoie de aproximativ două luni pentru a pune laolaltă formațiunile militare și că orice succes al Rusiei pe câmpul de luptă va depinde de cât de bine echipați și antrenați sunt recruții. El a mai spus că multe aspecte vor depinde de furnizarea continuă de muniție și armament occidental către Ucraina menite să echipeze noile unități de rezervă pe care Ucraina le pregătește.
„Dacă Rusia pierde de data aceasta, atunci Putin se va prăbuși”, a spus Skibitsky, descriind următoarele șase-opt luni ca fiind ultimul moment critic.
El a afirmat că Ucraina se așteaptă ca noul val de mobilizare să fie anunțat pe 15 ianuarie, după perioada sărbătorilor de iarnă din Rusia. „Ei (rușii, n.r.) pun accentul pe numărul de oameni și echipamente și speră să copleșească partea noastră”, a adăugat reprezentantul serviciilor secrete militare ucrainene.
Rușii se așteaptă chiar și la un treilea val de mobilizare
Andrey Gurulyov, un general colonel rus în retragere și deputat în Duma, a declarat miercuri că nu există „niciun motiv sau condiție” pentru ca Moscova să anunțe o a doua mobilizare în următoarele șase luni.
„Nu toți cei care au fost mobilizați anterior au fost trimiși la luptă”, a declarat Guruliov pentru presa rusă, referindu-se la zecile de mii de recruți care urmează în prezent un stagiu de pregătire militară.
Contrazicând linia oficială, mai mulți bloggeri naționaliști pro-război, care au câștigat influență în ultimele luni, afirmă că Rusia nu are altă opțiune decât să anunțe în curând o nouă campanie de mobilizare.
Igor Strelkov, un comentator ultranaționalist rus și fost ofițer de informații, a prezis că Moscova va anunța o mobilizare luna viitoare.
„Va exista un al doilea val de mobilizare. Vom fi forțați să desfășurăm al doilea și poate al treilea val. Pentru a învinge în Ucraina, va trebui să mai chemăm cel puțin încă o jumătate de milion de soldați”, a susținut Strelkov, adăugând că noua campanie de mobilizare va avea loc la sfârșitul lunii februarie, când se va împlini un an de la începutului războiului.
„Ne așteptăm ca ei (rușii, n.r.) să desfășoare ofensive în regiunile Donețk și Harkov, precum și, eventual, în Zaporojie, dar să se apere în Herson și Crimeea. Acesta este numărul de oameni de care vor avea nevoie pentru o astfel de sarcină”, a declarat Skibitsky, explicând de ce se așteaptă la mobilizarea a jumătate de milion de oameni.
Participarea Belarusului la război, în continuare sub semnul întrebării
În decembrie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și comandantul armatei, Valerii Zalujni, au spus că Rusia va ataca din nou din Belarus în februarie 2023. În schimb, serviciile militare ucrainene de informații au transmis că, în opinia lor, posibilitatea unui atac din Belarus este redusă.
Potrivit lui Skibitski, Rusia are doar o singură divizie – de aproximativ 15.000 de oameni – în Belarus. În luna februarie a anului trecut, aceasta avea 45.000 de persoane și nu a reușit să cucerească Kievul, deși Ucraina era slab pregătită, a spus el.
Acum, pozițiile defensive din nordul Ucrainei sunt puternice, iar Ucraina era pregătită, a adăugat Skibitsky. Jurnaliști de la The Guardian a petrecut noaptea de Anul Nou la graniță, în regiunea ucraineană de nord-est Sumî, unde forțele de apărare locale au exprimat aceeași opinie.
„Desigur, acest lucru s-ar putea schimba dacă Belarus se alătură războiului”, a spus Skibitsky. Belarus are o forță de aproximativ 45.000 de oameni.
Creșterea numărului de soldați nu va rezolva problemele armatei ruse
Dar chiar dacă Rusia are numărul necesar, a explicat expertul militar american Rob Lee, aceasta nu înseamnă automat că unitățile ei vor fi eficiente – conducerea, muniția și antrenamentul sunt probleme în acest moment în armata rusă.
Rămâne o întrebare deschisă cât de bine poate Rusia să integreze forțele nou mobilizate, deoarece nu a existat un război comparativ în ultima vreme, a arătat Lee.
„Dacă mobilizezi 500.000 de oameni, aceste probleme nu dispar, doar că ai probleme similare cu și mai mulți oameni”, a spus Lee, menționând că trupele mai puțin bine antrenate sunt mai potrivite pentru apărarea teritoriului decât pentru operațiuni ofensive.
Pentru a compensa pierderile grele de luptă din cele zece luni de război, Rusia a recrutat, de asemenea, zeci de mii de deținuți din închisori pentru a lupta în cadrul grupului de mercenari Wagner.
Joi, primii deținuți recrutați de Wagner au primit grațierea promisă după ce au luptat timp de șase luni în Ucraina.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!