Potrivit lui Tusk, fost președinte al Consiliului European, „migranții” care încearcă să intre în Polonia pe la granița cu Belarus nu apar acolo „spontan” și „la întâmplare”.
„Aceste acţiuni sunt organizate într-o manieră paramilitară şi observăm din ce în ce mai mult că în Siria şi în Iran sunt organizate grupuri care nu sunt antrenate doar pentru trecerea ilegală a frontierei, ci şi pentru comportamente pe care noi, cei din NATO, trebuie să le clasificăm ca fiind periculoase”, subliniază el.
Premierul polonez spune că operațiunile de recrutare sunt organizate prin intermediul misiunilor diplomatice rusești și belaruse „din mai multe țări”. „Majoritatea oamenilor provin din Afganistan, Iran, Irak, Somalia, dar și Siria. Aceste țări refuză să coopereze cu noi în vreun fel”, explică Tusk.
În ceea ce privește Siria, premierul polonez afirmă că deține „informații tulburătoare” precum că infractori şi persoane asociate cu organizaţii teroriste sunt eliberaţi din închisori, organizați în grupuri de pseudomigranți şi aduşi la graniţa de vest a Belarusului, cu Polonia.
„Mulți dintre acești oameni devin victime ale lui (Vladimir – n.r.) Putin și (Aleksandr – n.r.) Lukașenko”, conchide premierul polonez, care denunță un război hibrid la scară largă dus de cei doi dictatori împotriva UE și NATO.
Aceste declarații vin în contextul în care conducerea de la Varșovia a anunțat o restricție temporară asupra dreptului la azil și pregătește o lege privind suspendarea temporară a dreptului la azil pentru migranţii care încearcă să intre ilegal în Polonia dinspre Belarus.
De la începutul anului, poliţia poloneză de frontieră a înregistrat aproape 28.000 de tentative de trecere ilegală a graniței dinspre Belarus. Aceste tentative au loc în pofida faptului că autoritățile poloneze au construit un gard de peste cinci metri și au montat un sistem de supraveghere electronică la frontiera cu țara condusă de Aleksandr Lukașenko, un aliat al Kremlinului.