Astfel, în conformitate cu articolul 22, „Tratatul de parteneriat strategic cuprinzător dintre Federația Rusă și Republica Populară Democrată Coreea a intrat în vigoare la 4 decembrie 2024, data schimbului de instrumente de ratificare”, a transmis Ministerul rus de Externe pe site-ul instituției.

„Acest acord este valabil pe termen nelimitat”, se arată în documentul publicat joi pe portalul oficial al informațiilor juridice.

Potrivit articolului al patrulea al documentului, „dacă una dintre părți este supusă unui atac armat al oricărui stat sau mai multor state și se află astfel în stare de război, cealaltă parte va acorda imediat asistență militară și de altă natură cu toate mijloacele disponibile, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU și în conformitate cu legislația Federației Ruse și a Republicii Populare Democrate Coreea”.

În plus, articolul al optulea al tratatului prevede că „părțile creează mecanisme pentru activități comune de consolidare a capacităților de apărare în interesul prevenirii războiului și al asigurării păcii și securității regionale și internaționale”.

De asemenea, acordul prevede cercetarea comună în domeniul spațial, al energiei nucleare și al tehnologiei informației.

„Părțile dezvoltă schimburile și cooperarea și, de asemenea, încurajează în mod activ cercetarea comună în domeniul științei și tehnologiei, inclusiv în domenii precum spațiul, biologia, energia nucleară, inteligența artificială, tehnologia informației și altele”, se mai arată în document.

Anterior, Ministerul rus de Externe a raportat că a intrat în vigoare acordul privind un parteneriat strategic cuprinzător între Rusia și Coreea de Nord.

Le 4 decembrie a avut loc un schimb de instrumente de ratificare a tratatului, adjuncții miniștrilor de externe ai celor două țări, Andrei Rudenko și Kim Jong-gyu, semnând un protocol în acest sens.

Coreea de Nord a trimis peste 10.000 de militari pentru a se alătura armatei ruse în regiunea Kursk, unde forțele ucrainene au ocupat o parte din teritoriu după o incursiune surpriză în august. 

Mai mult, potrivit unor persoane familiarizate cu evaluările făcute de unele națiuni din G20, Coreea de Nord ar putea desfășura până la 100.000 de militari pentru a da o mână de ajutor Rusiei în războiul din Ucraina.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a spus ministrului rus al apărării că folosirea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune este rezultatul intervenției militare directe a Statelor Unite, iar Moscova are dreptul să-și ia măsuri de autoapărare.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a dezvăluit înțelegerea dintre Vladimir Putin și Kim Jong Un. În schimbul soldaților trimiși pe front, Coreea de Nord primește sprijinul Rusiei pentru programul nuclea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News